UMAŠKA PROMENADA Gradi se šetnica sve do granice sa Slovenijom!

UMAG - U okviru projekta izgradnje Umaške šetnice-promenade, koja će se protezati od kampa „Park Umag“ pa do granice sa Slovenijom, realizirana je izgradnja još jednog dijela šetnice, i to na području Svetog Pelegrina, u smjeru Umaga.

- Zbog nelegalnog ograđivanja i uzurpacije zemljišta, šetnica je izgrađena do same nelegalno postavljene ograde od strane uzurpatora „ex Cementare“ - kažu iz Grada Umaga, te tvrde da još od 2008.godine vode „borbu“ za oslobađanje 85 Ha uzurpiranog zemljišta.

Foto: Grad Umag

- Očekujemo napokon slobodu pristupa i korištenja državnog zemljišta koje je namijenjeno za rekreaciju svih građana. Na području grada Umaga preostalo je još 8-9 km uzurpirane obale gdje pristup nije moguć upravo zbog nelegalnog onemogućavanja ili ograđivanja - kažu iz Grada.

Dužina novog dijela šetnice u Svetom Pelegrinu je oko 500 m, a sastoji se od pješačke i biciklističke staze. Staza je u potpunosti asfaltirana. Označena je horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom koja definira pješačku, odnosno biciklističku stazu. Duž cijele dionice izgrađena je javna rasvjeta s ekološki prihvatljivom LED tehnologijom.

Izgrađena su i dva odmorišta na kojima će ubrzo biti postavljene klupe, stolovi s interaktivnim igrama, koševi za otpatke, inox stalci za bicikle te info panoi. Područje uz stazu hortikulturno se uređuje s pratećim objektima za rekreaciju, razonodu, sport i slobodno vrijeme svih građana i posjetitelja. Vrijednost ovog dijela projekta iznosi 1,4 milijuna kuna.

Foto: Grad Umag

- Izrazito smo ponosni što smo okončali i ovaj dio šetnice koji čini sastavni dio velike investicije izgradnje Umaške promenade. Zahvaljujući i ovoj dionici, polako i postepeno doći ćemo do cilja, a to je slobodno kretanje za sve građane i posjetitelje cijelom našom obalom, što je i obveza svakog uređenog društva. Zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa, šetnica se gradi ciljano po etapama gdje je gradnja moguća, do rješavanja problematike. Osim svoje atraktivnosti i ekonomskih efekata po gospodarstvo grada Umaga te potencijala razvoja koji će donijeti buduća šetnica, napokon će se omogućiti sloboda kretanja, što je u ovom trenutku još nemoguće. Zbog izrazito agresivnih i naglašenih interesa pojedinaca i kapitala već gotovo 60-tak godina, problem uzurpiranja te prisvajanja obale i državnog zemljišta je bio gotovo „normalna pojava“, no to se više ne smije događati, naročito onda kada ti prisvojitelji uzimaju zemlju ili obalu koja pripada svima - naglasio je gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese.

I.B.