Ulazak Hrvatske u Schengen posebno će osjetiti stanovnici Buzeštine

Ulazak u Schengen osjetit će najviše stanovnici Buzeštine u Istri, području u kojemu su granica i ograda ometale svakodnevno kretanje.

Biti u jednom selu, a promijeniti dvije države zvuči pomalo čudno, no u selu Mlini to je uobičajeno.

Ograda između Hrvatske i Slovenije godinama je ometala svakodnevni život ljudi u tom mjestu, kao i u drugom selu Slumu. Ulazak u Schengen zato su dočekali feštom!

- To je velika stvar za sve jer ova mala granica ne smeta ni čovjeku iz Zagreba ni čovjeku iz Maribora, samo nama prvima najviše - ističe Branko Zlatić iz Sluma.

Do prije 30-ak godina ionako nikad nije bilo granice, kažu stanovnici.

- Ja sam se rodio i oni prije mene isto, kad nije bilo granice i kad smo slobodno putovali i mi u Sloveniju i Slovenci ovamo - prisjeća se Miloš Božić iz Sluma.

Ponovni slobodni prolaz zato bi trebao donijeti brojne prednosti.

- Ubrzat će se transport, promet ljudi, nema zaustavljanja, turizam koji ionako raste dodatno će procvjetati, kao i trgovina nekretninama - navodi prednosti Damir Kajin, gradonačelnik Buzeta.

Zemljišta će doista sada biti još dostupnija stranim državljanima. To nema samo dobre strane.

- Po bilo kojoj trgovini mi ne možemo konkurirati strancima, to je velika opasnost. Da ne budemo gazde u vlastitoj kući - upozorava Miloš Božić.

Ipak, svi se slažu da ulazak u Schengen ima više dobrih strana. Tako bi trebala biti uklonjena i žilet žica koja ovdje ljudima i dalje smeta.

- Kad su sve granice maknuli, valjda će i to maknuti - rekla je Marija Zlatić iz Sluma.

Neslužbeno, ograda i žica mogle bi biti uklonjene već ove godine, piše HRT.

I.G.