Ukrajinski radnici spašavaju hrvatsku sezonu

LOVRAN – Sezona je tu, a potraga za radnicima u turizmu i dalje traje. Domaćih nema dovoljno, a komplicirane procedure koče dovođenje stranaca. No stvar bi mogli spasti Ukrajinci. Sve ih se više zapošljava u hotelima i restoranima.

Među njima je i Irina Ilnytska. Morala je pobjeći iz Ukrajine, a sada u Lovranu pokušava svoj život dovesti u red. Zaposlila se kao sobarica, izvještava Ida Balen za RTL.

– Učila sam sve iznova, nisam ništa znala jer sam prošlih 17 godina bila frizerka – ističe.

Kod zapošljavanja nije bilo nikakvih problema, sve je riješeno u nekoliko dana.

– Dobila sam dobar savjet da dođem u hotel i tako sam si pronašla posao. Zahvalna sam vlasniku hotela u kojem radim, kao i na dobroj atmosferi i sve je super – ističe.

Foto: Unsplash

Kod zapošljavanja imaju isti status kao i Hrvati

Zvuči najjednostavnije moguće, jer i je. Dok su za strane radnike procedure komplicirane i dugotrajne, ljudi koji su pobjegli od rata u Ukrajini, kod zapošljavanja imaju isti status kao i Hrvati.

– Sve europske zemlje koje jesu su manje više preko noći napravile zakone da se tim ljudima izađe ususret. Izađe im se u susret da ih se održi, da budu radno sposobni, ujedno da zarade svoju plaću, a da pomognu gospodarstvima. Kao melem na ranu hrvatskom turizmu da sigurno u jednoj ruci pomažu da se turizam održi – kaže Anto Rukavina, direktor hotela u Lovranu.

Također, Udruga hotelijera iz Ukrajine stupila je u kontakt s Udrugom poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske. Kako hoteli u Ukrajini ne rade, cilj je da se dio njihovih radnika zaposli ovdje.

I prije rata Ukrajinci su u Hrvatskoj bili traženi. Lani su se masovno zapošljavali u građevini, prerađivačkoj industriji i turizmu. Na glasu su kao dobri i vrijedni radnici.

– Ako su manje više kao gospođa Ira, tko hoće radit uvijek je dobrodošao. Za ženu koja nije otuda i nije radila taj posao, dosta je dobro. Malo je još spora, moram reći. Možda to ne bi trebala. Ali jako dobra. Trudi se, baš se trudi i jako pozitivna – kaže Marina Marković, domaćica.

– Ne razumijemo se, ali se razumijemo i sve uspijemo napraviti – dodaje.

Jer podrška se razumije i bez da se izgovori. A uz nju je sve moguće napraviti.

Ida Balen