FOTO Ukrajinski branitelji na resocijalizaciji u Republici Hrvatskoj

SAVUDRIJA - Hrvatski branitelji ugostili su u Hrvatskoj ukrajinske branitelje koji su sudjelovali u programu resocijalizacije u periodu od 17. do 25. rujna 2023. godine u Kampu Veli Jože, Savudrija s ciljem vraćanja ukrajinskih branitelja u svakodnevne tijekove civilnog života.

Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic pokrenuo je projekt resocijalizacije ukrajinskih branitelja kao doprinos hrvatskih branitelja Ukrajini i ukrajinskim braniteljima za što bolju resocijalizaciju i oporavak ukrajinskih branitelja s ciljem provođenja takvog programa u Ukrajini, gdje bi nakon sudjelovanja u programu u Hrvatskoj, ukrajinski branitelji provodili takav program u Ukrajini sa svojim kolegama braniteljima uz nadzor i savjetovanje hrvatskih kolega branitelja.

U programu resocijalizacije sudjelovali su ukrajinski branitelji, uključujući i osobe s invaliditetom koje su sudjelovale u teškim akcijama i borbama u Mariupulju, zatim Buči, sudionici vojne postrojbe Azov, branitelji koji su sudjelovali u oslobođenju Buče i brojni drugi.

- Na poziv gradonačelnika grada Lavova u travnju ove godine prezentirali smo program u Ukrajini ministrici ukrajinskih branitelja Juliji Laputini, gradonačelniku grada Lavova, Andriy Sadovy i UNBROKEN fondaciji te dogovorili  dolazak jedne grupe branitelja u Hrvatsku  s ciljem prenošenja znanja i iskustva naših branitelja ukrajinskih braniteljima za što bolji i brži oporavak ukrajinskih branitelja. Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih  invalida Nemo-Adriatic već više od 20 godina provodi program resocijalizacije hrvatskih branitelja te posjedujemo ogromno iskustvo. Volonterski doprinos ovom projektu pružili su članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, pripadnici specijalne policije, policije, gardijskih brigada, dragovoljci i veterani Domovinskog rata - istaknuo je Rene Cipovec, predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic.

Program resocijalizacije postavljan je kao edukacijsko, sportsko, rekreativan, a sastoji od teoretskog i praktičnog dijela u moru za što bolji oporavak branitelja.

- Izuzetno mi je drago što sam bio pozvan u ovaj projekt resocijalizacije, jer sam imao priliku spoznati nova znanja i iskustva koja su nam prenijeli hrvatski branitelji te se uistinu nadam da će se ovakav ili sličan program ustrojiti u Ukrajini - rekao je Ruslan Pavlovskyi, dobrovoljac iz jedinice Azova koji je sudjelovao u najtežim borbama u Mariupulju.

- Organizacija je bila sjajna, od srca zahvaljujem organizatorima što smo imali priliku sudjelovati u ovom programu. U Hrvatskoj sam spoznao nove aktivnosti i puno novih znanja. Prije dolaska u Hrvatsku nisam znao ni plivati, a sada sam ronilac bez obzira na moja fizička ograničenja - rekao je  Mykhailo Yurchuk, glavni satnik 95 brigade na liniji fronte u području Izjuma gdje su se vodile velike borbe i gdje mu je amputirana ruka i noga.

Nositelj projekta s ukrajinske strane je UNBROKEN fondacija i gradska administracija grada Lavova koja aktivno rehabilitira branitelje kroz programe osiguravanja visoko sofisticiranih proteza za branitelje s amputiranim udovima te ima cijeli niz programa resocijalizacije.

- UNBROKEN fondacija je organizacija koja ima za cilj provođenje rehabilitacije, resocijalizacije i liječenje osoba nastradalih u ratu. Ovdje se nalaze ljudi stradali u ratu, bivši vojnici, koji  su na liječenju, ali nemaju ograničenja za putovanja i za provođenje aktivnosti koje se provode u ovom programu u Hrvatskoj - rekao je Oleksandr Kobzarev, izvršni direktor UNBROKEN fondacije koji je bio pripadnik teritorijalne obrane grada Lavova, a na ratištu proveo više od 10 mjeseci.

U sklopu programa provodile su se brojne aktivnosti i sadržaji na moru, uključujući osnovne tehnike ronjenja, upoznavanje s ronilačkom opremom, tečaj ronjenja, brojne aktivnosti koje uključuju kayake, supove, terapijsko jahanje s konjima te druženje hrvatskih branitelja s ukrajinskim braniteljima potaknuti iskustvom koje i sami posjeduju.

Voditeljica edukativnog dijela programa Andreja Vedrina, Plava promocija istaknula je važnost provođenja različitih edukacija u samom projektu, te je program sadržavao edukacije o važnosti  i značaju osnivanja braniteljskih udruga te njihovom pozicioniranju u civilnom društvu koje su održali predstavnici Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, zatim Udruga Jedro i krilo čiji su predstavnici provodili edukacije od ideje proizvoda do realizacije, Scubalife.com o ustroju i razvoju izdavačke djelatnosti i brojni drugi.

Programu su se priključili psiholozi iz Ukrajine i Hrvatske te im se obratio psiholog Zoran Komar koji je istaknuo potrebu kontinuiranog provođenja programa resocijalizacije, važnost podrške institucija, zajednica i obitelji.

Program resocijalizacije je završio polaganjem ispita i završenog zarona u Ronilačkom centru Marco Polo u Rijeci za ronilačke kategorije, OWD te polaganjem ispita za voditelja brodice u Lučkoj kapetaniji Rijeka.

Ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida Nemo-Adriatic provodi program psihosocijalne resocijalizacije branitelja Ukrajinske vojske u suradnji s partnerom projekta Plava promocija i suradnicima Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga Jedro i krilo i Scubalife.com. te uz podršku Grada Lavova i UNBROKEN fondacije iz Ukrajine, dok je za fotografije zaslužan poznati hrvatski podvodni fotograf Marjan Radović i Plava promocija.

D.G.