Ukrajina uputila apel Turskoj: “Zatvorite Bospor i Dardanele za ruske brodove!”

Ukrajina je uputila službeni apel Turskoj da zatvori Bospor i Dardanele za ruske brodove.

– Sada je najvažnije podržati Ukrajinu. Apeliram na turski narod i turske vlasti da pomognu Ukrajini. Pozivamo na zatvaranje zračnog prostora, zatvaranje prolaza kroz Bospor i Dardanele za ruske ratne brodove. Turskoj strani je poslan službeni zahtjev – rekao jeveleposlanik Ukrajine u Turskoj Vasyl Bodnar u današnjoj izjavi u veleposlanstvu Ukrajine u Ankari.

Veleposlanik je također pozvao na sankcije Rusiji i njezinoj imovini u Turskoj te na sprječavanje Rusije da zarađuje novac za rat.

– Važna nam je vojna potpora za obranu, financijska i humanitarna potpora. Pozivam u pomoć one građane Ukrajine koji se trenutno nalaze na teritoriju Turske i trebaju dodatnu pomoć i zaštitu – rekao je veleposlanik.

Goran Vojković: Zašto američki nosači zrakoplova ne smiju u Crno more?

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je jučer odlučio provesti specijalnu vojnu operaciju za “zaštitu Donbasa”. Državna granica Ukrajine napadnuta je u regijama Lugansk, Sumy, Harkov, Chernihiv i Žitomir.

Rusija je napala Ukrajinu ujutro 24. veljače i započela rat, a u cijeloj Ukrajini od 05.30 sati uvedeno je izvanredno stanje.

Konkretno, ruske trupe ispalile su projektile na aerodrome u Borispilu, Ozernom, Kulbakinu, Čugujevu, Kramatorsku, Černobajevki, kao i na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine.

Državnu granicu Ukrajine s Rusijom i Bjelorusijom napale su ruske trupe koje podržava Rusija. Ruska oklopna vozila prekršila su ukrajinsku granicu u regijama Černihiv, Sumy, Lugansk i Harkov. Osim toga, napadi se odvijaju s privremeno okupiranih područja Donjecke i Luganske oblasti te iz tzv. Autonomne Republike Krim.

Predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je svijet da uvede sve moguće sankcije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i spasi Ukrajinu i cijeli demokratski svijet.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RUSIJA NAPALA UKRAJINU Granatiraju više gradova, izvršili i desant s mora!
AUDIO Ruske trupe prijete graničarima na ukrajinskom otoku: “Šanse za preživljavanje ravne su nuli!”
RADAR GA NE VIDI Misteriozni odjel ruske vojske razvio je novo i navodno najubojitije svjetsko oružje