Ukrajina se priprema napasti Krim: “Čitava Crnomorska flota je meta!”

Ukrajina se priprema napasti crnomorski poluotok Krim, koji je Rusija okupirala i anektirala 2014. godine i gdje se nalazi ruska Crnomorska flota, prema riječima vladinog dužnosnika.

– Planiramo vratiti Krim i sa Zapadom razgovaramo možemo li koristiti njihovo naoružanje kako bismo ciljali ruske snage stacionirane na poluotoku – rekao je ukrajinski ministar obrane Volodimir Havrilov The Timesu tijekom svoga posjeta Londonu.

– Prije ili kasnije imat ćemo dovoljno resursa da napadneno Ruse u Crnom moru i na Krimu. Krim je ukrajinski teritorij i stoga su ruske snage ondje naša legitimna meta –  izjavio je nakon sudjelovanja na jednoj panel diskusiji u britanskoj prijestolnici.

Kazao je da je Krim moguće vratiti ili diplomatskim ili vojnim putem.

– Moramo dobro promisliti koji je pravi način. Rusija će svakako morati napustiti Krim želi li nastaviti postojati kao država – dodao je Havrilov koji je govorio i o prijetnju koju ruska Crnomorska flota predstavlja ukrajinskim snagama, prenosi Jutarnji list.

– Imamo protubrodske sposobnosti i prije ili kasnije ciljat ćemo flotu – rekao je.

– Spremni smo ih naciljati duž cijelog Crnog mora ako budemo imali tu mogućnost – rekao je.

– Crnomorska flota predstavlja nam permanentnu prijetnju. S obzirom na nove tehnologije i sposobnosti koje dobivamo, moramo nešto učiniti po tom pitanju. Prvi korak je bila operacija na Zmijskom otoku. Dobivamo protubrodske sposobnosti i prije ili kasnije čitava će flota postati naša meta. To je neizbježno jer našem narodu moramo zajamčiti sigurnost – izjavio je Havrilov.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov reagirao je rekavši da su izjave Havrilova potvrdile nužnost “specijalne vojne operacije” kako službeno nazivaju rat u Rusiji.

– Samo tako Ukrajina može biti oslobođena od takvih predstavnika vodstva – rekao je Peskov, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS.

Zamjenik predsjednika ruskog vijeća sigurnosti i nekadašnji predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev prije nekoliko dana je ustvrdio da odbijanje Ukrajine i zapadnih sila da priznaju kontrolu Moskve nad Krimom predstavlja “sustavnu prijetnju” za Rusiju, a da će svaki vanjski napad na regiju izazvati “odgovor sudnjega dana”.

D.G.