UKLETI BROD Kapetan pronađen zaleđen za svojim stolom i s olovkom u ruci

Engleski trgovački brod Octavius koji se vraćao iz Kine, pronađen je 1775. godine kako pluta uz obalu Grenlanda. Posljednji zapis u brodskom dnevniku zabilježen je 13 godina prije. Toliko je brod plutao Arktikom…

Misterij “ukletog broda” započeo je 1761. godine uplovljavanjem u London gdje je preuzeo teret za Kinu. Luku je napustio s kompletnom posadom, kapetanom, njegovom suprugom i sinom. U Kinu su stigli sretno, a pri povratku u Englesku kapetan se odlučio za rizičan potez.

Vrijeme je bilo neobično toplo, a brod je skrenuo prema tad još neistraženom Sjeverozapadnom prolazu – morskom putu kroz Arktički ocean, uz sjevernu obalu Sjeverne Amerike, koji povezuje Atlantski  i Tihi ocean. I to je bilo sve što se službeno zna o brodu i posadi. Kako se nisu vratili kući, posada i brod Octavius proglašeni su nestalima.

Foto: Wikimedia

Strašan prizor u potpalublju

Tako je bilo sve do 11. listopada 1775. godine, kad je posada kitolovca Herald koji je plovio vodama oko Grenlanda ugledala  jedrenjak polomljenih jarbola i iskidanih jedara.

Znali su za nestanak Octaviusa i odmah su posumnjali da su upravo njega pronašli. Posada se ukrcala na naizgled napušten brod i krenula u potragu. Otvorivši velika drvena vrata, spustili su se u potpalublje i tamo ugledali strašan prizor. U mračnom prostoru nalazila se cijela posada, 28 zaleđenih ljudi.

Krenuli su prema kapetanskoj kabini gdje su za radnim stolom našli kapetana s perom u ruci ispred brodskog dnevnika. U blizini su pronašli tijela njegovih žene i sina.

Foto: Youtube/Screenshot

Brodski dnevnik otkriva

Posada Heralda uzela je sa sobom dnevnik, ali su u žurbi pogubili dio stranica iz sredine knjige. Ipak, ostalo je dovoljno kako bi se misterij nestalog jedrenjaka donekle rasvijetlio.

Kapetan Octaviusa okrenuo je brod prema Sjeverozapadnom prolazu i posada se uslijed strašnih meteoroloških uvjeta smrznula. Posljednji unos u brodski dnevnik govori da je brod bio 250 NM sjeverno od naselja Barrow na Aljasci i tako je, čini se, bio prvi brod koji je preplovio Severozapadni prolaz.

Brod poslije toga nikad nije pronađen jer je vjerojatno tijekom vremena potonuo. Ipak, u to vrijeme se vjerovalo da “ukleti jedrenjak” i dalje negdje plovi sjevernim morima.

I.B.