Ukinuta koncesija na pomorskom dobru u nedavno otvorenom resortu Petram u Savudriji!

SAVUDRIJA - Resorno ministarstvo ukinulo je koncesiju na pomorskom dobru nedavno otvorenom resortu Petram u Savudriji. Nakon što se dio građana pobunio protiv betonizacije i uzurpacije obale, slijedila je prijava. Nadzorom je utvrđeno da grad Umag, koji je izdao koncesiju, nije poštovao sve pravne propise.

Umaška plaža Alberi posljednjih je mjeseci u središtu pozornosti javnosti. Zbog, kako tvrde, betonizacije obale i netransparentnost u dodjeli koncesije građani okupljeni u incijativu podnijeli su prijavu protiv grada.

Foto: Čitateljica

- Ovo što vidite nije predviđ eno u prostornom planu, ova devastacija, kao što vidite tu dolje, to je bilo da se uredi plaža, no međutim, ta devastacija što je napravljeno je strašno, devastirano jedan dio mora - rekao je za HRT Marino Paretić, vijećnik u gradskom vijeću i predsjednik udruge "Naši ljudi - Gente nostra".

- Bilo je logično da ovako veliki razmjer poslova i građevinskih radova na pomorskom dobru ne može biti zakonit i to po ničemu, rekla je Monika Bonazza, građanska inicijativa Umag, Savudrija.

Koncesiju je prošle godine odobrio grad Umag, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prije nekoliko ju je tjedana ukinulo.

- Upravnim nadzorom utvrđeni su brojni procesni i materijalni nedostaci u provedenim pripremnim radnjama za davanja koncesije, obavijesti o namjeri davanja koncesije, ocjeni zaprimljene ponude te odluci i ugovoru o koncesiji, priopćilo je među ostalim, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Foto: Čitateljica

Nakon odluke ministarstva oglasili su se i iz grada Umaga. U priopćenju navode kako su oni odluku o dodjeli koncesije donijeli sukladno važećem zakonu.

- Jesu li postojale ili nisu nepravilnosti u samoj proceduri, odluku će donijeti nadležni Upravni sud pred kojim će Grad Umag u zakonskom roku pokrenuti upravni spor protiv rješenja Ministarstva, stoji u odgovoru iz Grada Umaga.

Investitor na pomorskom dobu - tvrtka Čista voda - već je uložio u uređenje plaže, no na naš upit što dalje - nije odgovorio.

Nejasno je i kako bez koncesijskog odobrenja ondje i dalje radi kafić.

Nekoliko građanskih inicijativa podnijelo je kaznene prijave protiv Grada Umaga i investitora Petram resorta. A o budućnosti plaže Alberi - odlučivat će sud.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

UTVRĐENE NEPRAVILNOSTI KOD DAVANJA KONCESIJE U SAVUDRIJI Upravni nadzor potvrdio muljanje gradonačelnika Umaga
Upravnim nadzor utvrđene nepravilnosti u postupku davanja koncesije na pomorskom dobru – Alberi, Savudrija (Umag) i predloženo poništenje Odluke o davanju koncesije Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provelo je upravni nadzor nad radom Grada Umaga u postupku donošenja Odluke o davanju konc…
VIDEO U Savudriji izbetonirali zaštićeni dio prirode, a preko stopa dinosaura postavili željezni most!
Zaštićeni dio prirode u Savudriji, ostaje samo na papiru zaštićen, jer je u potpunosti uništen, kažu aktivisti koji već tjednima glasno, ali uzalud upozoravaju javnost i odgovorne na devastaciju prirode gradnjom gradske šetnice za koju će Grad Umag izdvojiti 1,2 milijuna eura. Napravlje…
FOTO Ministarstvo mora potvrdilo: “Betoniranje mora u Savudriji je legalno”
Radikalnim građevinskim zahvatima u naselju Alberi, koje se nalazi u Savudrijskoj vali, potpuno se mijenja obalna crta, a građani strahuju da se radi o nepovratnoj devastaciji obale. Na pomorskom dobru Grad Umag investira 1,2 milijuna eura u izgradnju obalne šetnice - ceste, pri čemu nestaju prirod…