Uhvaćena divovska raža od 4 metra i 180 kilograma

Kambodžanski ribari na rijeci Mekong doživjeli su šok kada su nehotice ulovili ugroženu divovsku slatkovodnu ražu, dugu četiri metra i tešku 180 kilograma, izvijestili su znanstvenici u srijedu. Bila je ovolika! Kambodžanski ribari bili su zadivljeni divovskom inače ugroženom ražom.

Ženka jedne od najvećih i najrjeđih vrsta riba u jugoistočnoj Aziji, slučajno je uhvaćena prošlog tjedna u pokrajini Stung Treng kada je progutala manju ribu koja je uhvatila udicu s mamcem.

Međunarodni tim stručnjaka na projektu Wonders of the Mekong financiranom od strane SAD-a radio je s ribarima kako bi otkačili ražu prije nego što su je izvagali i izmjerili i vratili neozlijeđenu u rijeku, prenosi Phys.org News.

Foto: phys.org News

Divovski Mekong ključno je stanište za široku lepezu velikih i malih vrsta, ali voditelj projekta Zeb Hogan, riblji biolog sa Sveučilišta Nevada, rekao je da je riječni podvodni ekosustav još dosta neshvaćen.

– Oni su nevidljivi svjetovi, nedovoljno cijenjeni i izvan vidokruga- rekao je u izjavi koju je izdalo njegovo Sveučilište.

Raža nije jedini div koji vreba u muljevitim vodama – divovski som i divovski bodljikavac također dosežu do tri metra dug i 270 kilograma težine.

Studijska grupa je u priopćenju navela da udaljeno mjesto na kojem je raža uhvaćena ima bazene duboke do 80 metara i da bi moglo sadržavati čak i veće primjerke.

Ali također su upozorili da podvodni video snimci pokazuju plastični otpad čak i u najdubljim dijelovima Mekonga, zajedno s “mrežama duhova” – koje su napustili ribari, ali još uvijek mogu uhvatiti ribu u zamku.

Ekolozi već duže izražavaju zabrinutost zbog izgradnje brana duž rijeke Mekong koja će uništiti riblji fond.

Čuveni plovni put počinje u Kini i vijuga na jug kroz dijelove Tajlanda, Laosa, Mjanmara, Kambodže i Vijetnama, hraneći 60 milijuna ljudi kroz svoj bazen i pritoke.

Z.G.