Ugledali ste nepoznato morsko stvorenje? Evo koga možete pitati “Koji je ovo morski stvor”?

Koliko ste puta zapazili nešto zanimljivo u moru, neku ribu, raka ili školjku, čiji naziv niste znali. Ili još zanimljivije, „neki stvor“ u moru za kojeg uopće niste ni znali što je?  Ako ste se pronašli u ovom pitanju, onda je pravo vrijeme da vas uputimo na Facebook grupu „Koji je ovo morski stvor?“.

Ovu javnu grupu na Facebook-u pokrenula je udruga iz Zadra pod nazivom Društvo istraživača mora – 20000 milja čije aktivnosti Morski HR često prati. Osnovanu grupu javnosti su htjeli približiti vrlo slikovito s uvodnim riječima:

„Tražite odgovore na pitanja o zanimljivim, čudnovatim, šarenim, prozirnim, ljigavim, sluzavim ili peckavim “stvorovima” koje ste našli u moru!

Ukoliko vas zanima o kojoj se vrsti morskog stvora radi, što je to vaš podvodni fotić uhvatio, ovo je mjesto za vas!“

Ova grupa namijenjena svim ljubiteljima prirode, mora i morskih stvorova, amaterima i profesionalcima koji traže odgovore i žele prenositi znanje, a stvorena je na inicijativu nekoliko članova spomenute udruge u kasno proljeće 2019-te..

Članovi udruge redom su biolozi i ronioci koji mnogo vremena provode pod morem roneći i izvodeći stručna istraživanja, međutim, kažu, uvijek ima nečega što im na prvu nije poznato, ali znaju da će među kolegama brzo naići na odgovor kojeg su „morskog stvora“ susreli u podmorju.

– Gotovo svakodnevno članovi udruge međusobno su izmjenjivali brojne fotografije sa zarona i istraživanja i edukativnih radionica u zajedničkim „inboxima“. A često bi se potegnule i rasprave o tome što smo točno vidjeli – kaže nam dopredsjednica udruge, Barbara Čolić.

– Svatko sa svojim setom vrsta koje zna, nekoliko knjiga i krenuli bismo u istraživanja i mini-natjecanja tko će prvi odgonetnuti vrstu. Ubrzo nam je sinulo da sigurno nismo jedini kojima bi ovakve stvari bile interesantne i odlučili smo se na osnivanje grupe na Facebooku gdje bi svi u grupi imali priliku raditi upravo ono što smo i mi – postaviti upit i učiti nove stvari o moru i „morskim stvorovim“.

Odgovore na upite pružaju aktivni članovi grupe i njihovu točnost potvrđuju članovi Društva (stručnjaci biolozi) koji također odgovaraju na postavljene upite (ako nisu preduhitreni od strane aktivnih članova)

Kažu, ime za grupu došlo im je prirodno, a bili su inspirirani drugim grupama na FB poput „Koji je ovo pauk/kukac?“, „Koja je ovo riba?“, „Leptiri Hrvatske“ i „Ptice Hrvatske“ na koje svakako potiču ljude na učlanjenje ako žele naučiti i nešto više izvan morske sfere.

Grupa služi tome da svi više upoznaju more, no i način je da lakše pratimo i dolazak novih vrsta koje se u posljednje vrijeme šire prema sjevernom Jadranu uslijed klimatskih promjena (zagrijavanje mora, …). Samo neke od njih koje su se našle kao upit u grupi su šarko crveni (Xyrichthys novacula) ili lica modrulja (Trachinus ovatus).

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10219866845754363&set=gm.562219501049919&type=1&theater

Kroz ovu grupu neke nepoznate vrste dolaze do očiju ljudi koji nisu ni znali da se takvo nešto nalazi u „njihovoj blizini“ ali je isto tako alat kojim se može vrlo lako i brzo naučiti ljude kojim životinjama bi trebalo pristupati s posebnim oprezom, a kojih se ne treba bojati. Najviše je u ovoj kategoriji bilo upita o meduzama i rebrašima, a posebice mediteranskoj meduzi ili tzv. „jaje na oko“ koja je bila vrlo čest prizor ovog ljeta na Jadranu, kao i upiti o morskom orahu Mnemiopsis leidyi – invazivnoj vrsti rebraša koji je sve prisutniji u Jadranu posljednjih nekoliko godina.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3491376134215922&set=gm.596358304302705&type=1&theater

Značajan doprinos grupi i njenoj atraktivnosti su i slučajni ulovi profesionalnih i rekreativnih ribara koji fotografijama imaju priliku zabilježiti vrste koje obitavaju na nešto većim dubinama ili su rijetke. A neki od zapaženijih su fotografije vrsta „morska zmija“ (Ophisurus serpens), „jauk“ (Helicolenus dactylopterus) i koraf (Umbrina cirrosa). Administratori grupe svakako pozivaju još više ribara na uključivanje u grupu sa još više sličnih upita.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=153822202935586&set=gm.560540534551149&type=1&theater

Trenutna situacija u Hrvatskoj uzrokovana novim koronavirusom i pandemijom, posebice u proljetno doba, potaknula je brojne građane na pomnije opažanje svijeta oko sebe, pa tako i mora i „morskih stvorova“. Uz više vremena provedenog vani i u prirodi, svatko može naići na nešto vrijedno promatranja, fotografiranja – što vodi ka učenju nečeg novog.

Iz Društva 20000 milja napominju: „Važno je upamtiti da morske organizme ne smijemo uznemiravati, a posebice ne za potrebe postavljanja upita u ovu i slične grupe, posebice u današnje vrijeme kada sve više nas raspolaže nekim oblikom podvodnog fotoaparata.“ – te nastavljaju – „U našem priobalju i otocima, more je osnova života, stoga je odgovoran „suživota“ čovjeka i mora ekstremno potreban. Kako bi ta „suradnja“ bila duga, kvalitetna i održiva potrebno je zbližavanje čovjeka s morem, ali na razini uvažavanja da je morski okoliš i more, kao ključan dio svakodnevice, potrebno poznavati, zaštiti, čuvati i održivo koristiti.“

Ovim putem iz Društva su se htjeli zahvaliti i najaktivnijem članu grupe Peri Ugarkoviću koji od samih početaka grupe ažurno, brzo i točno daje odgovore drugim članovima na brojne upite. A svakako se povećava i broj „zvjezdica u usponu“ koje svakim novim upitom uče nove informacije koje im omogućavaju sve točnije odgovore na upite u budućnosti.

S ciljem da grupa postane još zabavnija i edukativnija iz Društva najavljuju da pripremaju malo aktivnije moderiranje od strane članova udruge tijekom jesenskih i zimskih mjeseci kada će nam većini nedostajati malo morskih radosti! Stoga, priključite se i vi – poštujte osnovna pravila grupe i sudjelujete, jer – morski stvorovi vas čekaju!

I.B.