Udruga “Zelene stope“ i poštari Hrvatske pošte u desetoj akciji čišćenja autoolupina

ZAGREB – Udruga “Zelene stope” u  petak, 13. svibnja 2022. godine, zajedno s poštarima Hrvatske pošte, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Grdanjci i lokalnim stanovništvom iz Samobora i okolice uklonila je još jednu automobilsku olupinu iz Žumberačkog gorja.  Zbog ljudskog nemara olupina je završila na teško dostupnom mjestu, duboko u Parku prirode Žumberak, u Novom selu Žumberačkom.

Autoolupinu je pronašao  Petar Martič dok je pokušavao  prokrčiti zarasli  put do potoka, a kako se dobar glas daleko čuje, znao je koga zvati za pomoć pri uklanjanju. Romeo Ibrišević, osnivač Udruge “Zelene stope”, poziv je odmah prihvatio i zajedno sa samoborskim poštarom Miljenkom Rešetarom, organizirao već uhodanu ekipu koja je teško dostupnu olupinu vrlo spretno maknula iz Parka prirode.

Foto: Romeo Ibrišević

Ovo je jedna od 16.000 automobilskih olupina koje je iz prirode, diljem Hrvatske, uklonila Udruga “Zelene stope”. Njezin osnivač, fotograf i aktivist Romeo Ibrišević, time se bavi još od 2004. godine, a posljednjih 10 godina  pridružili su mu se i poštari Hrvatske pošte.

– Poštari već 10. godinu zaredom pokazuju nesebičnu volju i nakon napornog radnog dana zasuču rukave da bi pomogli učiniti našu prirodu čišćom i ljepšom. Kad ima volje, ima i načina a budući da je doživjela  jubilarnu desetu godinu, siguran sam da će se ova akcija  nastaviti i dalje – rekao je Romeo Ibrišević.

Foto: Romeo Ibrišević

Svaki dan je dobar dan za zaštitu okololiša, a ove, naizgled male akcije, iznimno su značajne za očuvanje prirodnih bogatstava Hrvatske kao i za podizanje svijesti građana o problemima onečišćenja govori nam Marko iz tvrtke Makita koja je svojim motornim pilama krčila put do auto olupine koju su djelatnici CIOS a odvezli na svoje reciklažno dvorište. Nakon rada svi sudionici okrijepu su našli u Grkokatoličkom uredu u selu Grabar.

Foto: Romeo Ibrišević

Rad Udruge možete pratiti na njihovim internetskih stranicama, mnoge akcije radili su i radit će i na hrvatskim otocima, a sve ljubitelje prirode pozivaju da se pridruže budućim akcijama i učine našu lijepu zemlju jos ljepšom.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

“Što se čeka, vadimo!” Nesvakidašnja izložba o olupinama s otoka Mljeta
VIDEO Zanimljiva akcija na Mljetu povodom Svih svetih: “I limeni ‘mrtvaci’ naši su ‘pokojnici’”