Udruga Poseban prijatelj i partneri na Lokrumu, približava ovaj zeleni biser osobama s invaliditetom

Još jedan prepoznati projekt Udruge Poseban prijatelj i partera za OSI –„ Lokrum O³ -okusi osjeti, odnesi“ dobio sredstva Ministarstva Turizma u iznosu od 25.924,61 eura!

Nakon dva zajednička uspješno odrađena projekta za osobe s invaliditetom na Lokrumu, udruga Poseban prijatelj i partneri otišli su korak dalje sa ciljem još većeg približavanja ovog nemjerljivog zelenog bisera osobama s invaliditetom.

Idealan položaj otoka smještenog na samo 10 minuta od gradske jezgre svrstao ga je u top 3 lokacije svih posjetitelja Grada.

Važno je naglasiti da je otok pod zaštitom UNESCO-a, ali i ponosan član ekološke mreže ‘Natura 2000’., kojeg godišnje posjeti preko 200 000 posjetitelja, od kojih su neke osobe OSI osobe što je bio i poticaj za prijavu ovih projekata.

Partneri na ovom projektu našoj udruzi su: Javna ustanova Rezervat Lokrum, Centar UP2 date Zagreb, OŠ Montovjerna, Centar Josipovac i udruga Rina Mašera. Kroz novi projekt „Lokrum O3“ cilj je kroz edukativne radionice napraviti novi podsjetnik na otok.- održavanjem 1 edukacije na temu pristupačnog turizma u RH sa minimalno 30 sudionika iz područja turizma i stručnjaka koji se bave osobama s invaliditetom.

Izradit će se tiskana brošura o načinima ophođenja s osobama s invaliditetom i o razumnoj prilagodbi prostora i sadržaja kao i knjižica recepata s okusima Lokruma. Isto tako kroz ovaj projekt planira se izrada 100 mirisnih svijeća (ružmarin, lavanda i slično) s mirisima Lokruma kao i 100 sapuna sa mirisima otoka Lokruma (maslina, ružmarin i rogač), a koje će izrađivati OSI i djeca pridruženog partnera OŠ Montovjerna.

Izrađeni suvenir nalazit će se u prodaju u suvenirnici na otoku Lokrumu. Vjerujemo da će tako suvenir otputovati i diljem Europe i svijeta i promicati vrijednosti otoka Lokruma i trajno podsjećati na ovaj prostor. Na suveniru sapuna biti će otisnut otok tako da će i kroz taj segment otok biti približen osobama s poteškoćama s vidom.

Kroz ovaj projekt steći će se uvjeti za proširivanje ponude, razvoj novih usluga i radnih mjesta što je u skladu s posebnim ciljevima natječaja. Ovakvi projekti ponovno su pokazatelj da jedino uključivanjem i suradnjom udruga za OSI i institucija ovakvi prostori mogu svima biti bliži, zanimljiviji i zasigurno poticaj za posjet. Projekt „Lokrum O3“-okusi, osjeti i odnesi namijenjen je s jedne strane djelatnicima u turizmu kojima je posao kontakt s turistima, a ti turisti mogu biti i osobe s invaliditetom.

Nakon edukativnog seminara ti će djelatnici znati komunicirati s raznim kategorijama osoba s invaliditetom, moći će im dati točnu informaciju o dostupnim i prilagođenim sadržajima, znat će pomoći tim turistima ukoliko bude potrebno i moći će osmisliti nove pristupačne prostore i sadržaje na korist svima.

U RH trenutno živi oko 21728 osoba s oštećenjem vida, osobe su to kojima se i kroz ovaj projekt pokušava približiti ova destinacija ali i pokazati da ih kao posjetitelje zaista želimo vidjeti tu oko nas. Stoga je potrebno maksimalno smanjiti prepreke na koje OSI nailaze i približiti im destinaciju. Kroz ovaj projekt omogućit će se i zapošljavanje jedne osobe s invaliditetom na pola radnog vremena.

U posljednjih godinu dana ove udruge s Lokrumom kao partnerom ostvarile su preko 63.000,00 eura bespovratnih sredstava za OSI na Lokrumu. Na tom tragu zahvaljujemo se Ministarstvu Turizma što nas je i ovaj put prepoznao i osigurao nam sredstva za „Lokrum O3 – okusi, osjeti i odnesi“ u iznosu od 25.924,61 eura s kojim ćemo navedeni projekt i realizirati, zahvalili su iz Rezervata Lokrum.

A.B.