Udruga pomorskih kapetana i časnika: “U željama i nadi, s obiteljima iščekujemo pronalazak žive i zdrave posade”

ŠIBENIK – Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik oglasila se jutros priopćenjem u vezi s potonućem tegljača Bourbon Rhode na Atlantiku i nestankom 11 članova posade, od kojih je jedan i njihov član, kapetan Dino Miškić.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Već nekoliko dana s pažnjom pratimo dramu tegljača Bourbon Rhode na Atlantiku. Poznato nam je da su plovili iz luke Las Palmas (Kanarsko otočje) prema Georgetownu u Guyani.

Na brod pod zapovjedništvom kapetana Mikšića bilo je još 13 članova posade kad ga je na 15°35’N40°10’W  približno 970 nautičkih milja zapadno od Cape Verde otočja zahvatilo nevrijeme uzrokovano premještanjem ciklona Lorenzo. Dana 26.09. oko 12.00 šalju signal za pomoć zbog prodora mora u krmeni do broda.

Dana 27.09. oko 12.00 UTC brod SSI Excelent dolazi na mjesto odakle je poslan signal pogibelji i ne pronalazi Bourbon Rhode i nastavlja pretragu područja.

Dana 29.09. oko 06.30 UTC pronalaze splav sa tri člana posade tegljača koji potvrđuju potonuće 26.09. U željama i nadi s obiteljima i prijateljima iščekujemo da će uskoro brodovi koji su u operaciji spašavanja pronaći ostale članove posade žive i zdrave”, stoji u priopćenju.

Traje intenzivna potraga

Potraga za posadom tegljača Bourbon Rhode koja se sastoji od kapetana iz Hrvatske i članova posade s Filipina, Rusije i Ukrajine, intenzivno traje.

U traganje su uključeni trgovački brodovi koji su bili u blizini, pa su pozvani u pomoć, kao i vojni zrakoplovi. Ovi brodovi su u trenutno u blizini posljednjeg položaja potonulog tegljača:
Baltic Lady
Erik
Maran Triton
SSI Excellent
Piet
Ual Lobito
Kapetan Mironov
Sider Colombia
Navig 8 Guard

PROČITAJTE JOŠ:

Potraga za nestalim pomorcima se nastavlja – 8 trgovačkih brodova, zrakoplovi i mornarica pretražuju područje

D.G.