Udruga "Održivi otok" obnovila gajetu "Andjelina" u okviru programa "Pomorska baština"

U okviru programa "Pomorska baština" Splitsko-dalmatinske županije, Udruga za razvoj društvene odgovornosti, očuvanja tradicije i poboljšanja uvjeta života na otocima "Održivi otok" iz Jelse s otoka Hvara, realizirala je projekt obnove gajete "Andjelina".

U okviru projekta obnovljena je gajeta Andjelina građena u Vrboskoj na Hvaru 1938. godine. Andjelina je građena kao manji ribarski brod pogonjen jedrima i veslima, a odlikuju je tradicionalne linije oštrog pramca i krme te uskog i niskog trupa. Lokalni naziv za ovaj tip broda bio je "barka" ("borka") ili jednostavno "ribarica".

Foto: PomorskoDobro Facebook

Ova tradicionalna forma gradnje se s godinama mijenja i gubi te su kasnije građene gajete šireg trupa i krme zbog ugradnje pogonskog stroja.
Danas je Andjelina jedini sačuvani drveni brod građen u Vrboskoj prije drugog svjetskog rata.

Pri obnovi su u najvećoj mogućoj mjeri korišteni materijali i tehnike koji su korišteni prilikom izvorne gradnje. Dio drvene građe prikupljen je lokalno, na približno istim lokacijama na kojima je i izvorno brana borovina za izgradnju Andjeline te je obrađena i pripremljena za upotrebu tradicijskim tehnikama.
Temeljni cilj projekta je u najvećoj mogućoj mjeri sačuvati izvornost samoga broda, kako u konstrukciji, tako i u namjeni, uz rekonstrukciju i dokumentiranje izvornih tehnika gradnje drvenih brodova.

A.B.