UDARNI TURISTIČKI VIKEND Na pojedinim prijelazima kolone duge oko 8 km

Iako su gužve na prometnicama bile cijeloga mjeseca, danas je počeo udarni vikend. Gužve su na graničnim prijelazima, na ulazu u Hrvatsku iz Slovenije, a pojačan je promet na svim cestama prema moru. Hrvatske autoceste pozvale su vozače da u udarnom turističkom vikendu vode računa o sigurnosti, ističući da su autoceste najsigurnije ceste, ali da pažnja vozača ne smije popustiti.

Pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti, u priobalju te na pojedinim graničnim prijelazima. Na autocestama mogući su kraći zastoji u blizini čvorova i odmorišta. Kolona osobnih i teretnih vozila kod GP Bajakovo u smjeru istoka duga je oko 8 km, navodi među ostalim HAK.

Uskoro kreće akcija Hrvatske turističke zajednice i istarskih predstavnika - dijeljenja vode turistima koji dolaze u Hrvatsku, kao vid dobrodošlice

Pojačan je promet na svim istarskim graničnim prijelazima. U Istri se trenutačno odmara 300.000 turista dnevno i uglavnom se radi o strancima. Dolaze najviše iz Njemačke, ali ih ima i iz Austrije, Slovenije, Danske, Nizozemske.

Pojačan je promet u smjeru mora. Kod naplatnih postaja Lučko u smjeru mora pojačan je priljev vozila iz smjera čvorova Jankomir i Buzin (A2-A3). Kod naplatnih postaja Lučko u smjeru Zagreba kolona vozila duga je oko 2 km, a kod NP Demerje nema dužih čekanja, objavio je HAK.

Hrvatske autoceste (HAC) pozvale su u petak vozače da u udarnom udarnom turističkom vikendu vode računa o sigurnosti, ističući da su autoceste najsigurnije ceste, ali da pažnja vozača ne smije popustiti.

- Autoceste su najsigurniji oblik cestovne prometne infrastrukture - kaže profesor s Fakulteta prometnih znanosti Marko Ševrović, ali upozorava da vjerojatnost nesreća eksponencijalno raste s povećanjem brzine. Svako prekoračenje dopuštene brzine na autocestama na kojima je u pravilu ograničena na 130 kilometara na sat, uz nedržanje dovoljnog razmaka između vozila u slijedu povećava opasnost od prometnih nesreća s vrlo teškim posljedicama - kaže on.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova Josip Mataija također upozorava da je sigurnost cestovnog prometa od ključne važnosti zbog teških posljedica, odnosno gubitaka ljudskih života i velikih materijalnih šteta, prenosi HRT.

Z.G.