UDARI BURE DO 100 ČVOROVA, MORE 6! Orkanski vjetar zatvorio promet na moru i cestama do mora

Orkanski udari bure već su premašili jučerašnja predviđanja prognostičara, pa je izdan crveni meteoalarm za Kvarner, sjevernu i srednju Dalmaciju. U upozorenju za pomorce Državnog hidrometeorološkog zavoda stoji da su udari bure u jačanju na 35-75 čvorova, podno Velebita potkraj dana mjestimice do 100 čvorova. More na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana ponegdje 5, krajem dana mjestimice moguće 6!

Zbog olujne bure u prekidu su:

  • trajektne linije Prizna-Žigljen i Stinica-Mišnjak;
  • brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak;
  • katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka.

Zbog orkanske bure na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica i zimskih uvjeta na državnoj cesti kroz Gorski kotar (DC3) trenutno nema slobodnog cestovnog pravca od Zagreba prema Rijeci i obratno za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

Za sve skupine vozila zatvoreni su:

  • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC27 i DC50);
  • Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8);
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);
  • Paški most (DC106).

Samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica za smjer Rijeka i čvoru Kikovica za smjer Zagreb.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

D.G.