Učkarski samanj, u Parku prirode Učka, najveći sajam tradicionalnih proizvoda Istre i Kvarnera

Četrnaesti po redu Učkarski samanj održat će se u nedjelju, 4. rujna 2022. godine na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka, u trajanju od 10.00 do 20.00 sati. Samanj će biti proširen i na Centar za posjetitelje Poklon gdje će se tijekom jutarnjih sati odvijati predavanja, radionice te projekcija filma "Je letrika ubila štrige", uz "Eko igraonicu" na kojoj ćete moći zaigrati društvene igre s temom prirode, ekologije, zaštite prirode i sl.

Tradicionalna manifestacija se odvija nakon dvije pandemijske godine, a slovi kao najveći sajam na području Istre i Kvarnera, vraća se, naravno, u prepoznatljivom ruhu.

Učkarski samanj će i ove godine obuhvatiti prodajno-izložbeni dio, edukativna predavanja i radionice, program za djecu te kulturno-zabavni program.

Ova manifestacija promiče kulturnu i prirodnu baštinu zaštićenog područja Parka prirode Učka i okolice te pruža potporu lokalnim proizvođačima tradicijskih proizvoda. Na sajmu će se tako, i ove godine, predstaviti autohtoni proizvodi s obje strane Učke, a posjetitelji će imati priliku doživjeti nasljeđe Istre i zaleđa Opatijske rivijere, kroz predstavljanje udruga koje njeguju tradicijsku kulturu ovog kraja, kao i kroz prezentaciju starih zanata i izvornih životinjskih pasmina, poput ovce pramenke i boškarina.

Na manifestaciji će sudjelovati 50-ak izlagača, udruga i organizacija. Posjetitelje će kroz program voditi Mario Lipovšek-Battifiaca, a zabavni program predvodit će jedan od najpopularnijih lokalnih glazbenih sastava – Gustafi.

Posjetitelji će se u ovom dijelu sajma moći upoznati s tradicionalnom izradom autohtonih glazbala, kovanjem željeza, izradom drvenih figurica, gljivarstvom, kulturnom baštinom lovranštine, a posebna atrakcija i ove će godine biti tor s autohtonim životinjama: boškarinom, ovcom pramenkom, tovarima i kravama.

Prodajni dio sajma obuhvatit će bogatu ponudu lokalnih proizvođača, a među ostalim, na štandovima će se prodavati razni mliječni, mesni i suhomesnati proizvodi, med, voće, rakije i likeri, vina, craft pive, čajevi, proizvodi s veprinom, džemovi, prirodna kozmetika, domaći kolači, čokolade, fritule…

Foto: Park prirode Učka

Ugostiteljski dio sajma ponudit će tradicionalne gastronomske specijalitete, na tri lokacije – na parkiralištu Poklon, uz Planinarski dom Poklon te na terasi Planinskog bara u sklopu Centra za posjetitelje Poklon.

Besplatni autobus iz Opatije

Promet preko Učke će se, kao i prethodnih godina, za vrijeme sajma (od 9 do 21 sat) odvijati jednosmjerno, a tvrtka BINA Istra i ove je godine svim posjetiteljima omogućila sponzoriranu cijenu tunelarine od 10 kn.

Osim automobilom, na sajam je moguće doći i autobusom. Za posjetitelje XIV. Učkarskog samnja organiziran je izvanredni prijevoz besplatnim autobusom iz Opatije. Polazak će biti sa stanice na Slatini u periodu od 9 do 18 sati, a povratak s Poklona od 11 do 20 sati.

Tradicionalni planinarski pohodi neće izostati niti ove godine, pa se svi oni koji na Poklon žele doći pješke, mogu pridružiti planinarskim društvima Knezgrad i Opatija na planinarskim rutama od Lovrana i Opatije do Poklona, javlja Novi list.

I.G.