Učenici Pomorske škole iz Splita pokreću jedinstveni ekološki projekt za očuvanje mora

SPLIT – Dobar je osjećaj kad od mladih generacija stigne inicijativa za očuvanje planeta. Vrijedni učenici drugog razreda Pomorske škole Split, ribarsko-nautičkog smjera pokreću jedinstveni ekološki projekt putem nagradnog natječaja.

Nije to jedina ekološka incijativa koju su pokrenule mlade snage splitske Pomorske škole. U prošloj školskoj godini sudjelovali su na radionicama UpShift-a za mlade, a u sklopu koje su nagrađeni kao jedan od 5 najboljih timova za Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju. UNICEF ih je nagradio s iznosom od 15 tisuća kuna, koje su ovi srednjoškolci uložili u izradu nautičkih narukvica sa srebrenim privjeskom.

Foto: Screenshot/Facebook/Pomorska škola Split
Foto: Screenshot/Facebook/Pomorska škola Split

Ova mlada ekipa upravo kreću u realizaciju novog projekta putem nagradnog natječaja, s namjerom da u njemu sudjeluje što veći broj ljudi. Cilj projekta je informiranje javnosti o ekološkim problemima (prvenstveno mikroplastike) vezanim uz more, sprječavanje onečišćenja mora i obale te poticanje ljudi na ekološke akcije u svrhu budućeg zdravlja mora.

Stravičan je podatak kako će do 2050. godine u morima biti više plastike nego ribe! Ta plastika nikad neće biti razgrađena, već usitnjena do razine mikroplastike koja će na koncu završiti u želucima morskih životinja, a onda preko tanjura i u našim želucima.

Učenici ribarsko-nautičkog smjera stoga pozivaju sve građane da se priključe njihovom projektu i nagradnom natječaju, u kojem mogu osvojiti vrijedne nautičke narukvice. Pravila igre su jednostavna – potrebno je lajkati Instagram profil ili Facebook stranicu Zdravo More te na email adresu zdravomore@gmail.com poslati fotografiju ekološke akcije u kojoj ste sudjelovali.

Natječaj za slanje fotografija traje do 15. listopada do 20 sati, a izvlačenje sretnih dobitnika održat će se 18. listopada 2021.

Detalji ekološke nagradne igre nalaze se na Facebook stranici Pomorske škole Split.

K.B.