Učenici bacili u more 10.000 kuglica s efektivnim mikroorganizmima

OPATIJA - Svaka kuglica veličine teniske loptice, od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, pročisti ili dodatno oplemeni približno metar kvadratni morske površine.

Kroz igru i zabavu opatijski učenici odradili su promocijsku akciju primjene kuglica s efektivnim mikroorganizmima u bioremediaciji i oplemenjivanju morske vode.

Svjetski dan voda i 139 godina postojanja vodoopskrbe i odvodnje na području Liburnije i zaleđa, utemeljene davne 1884. kada je Opatija dobila i svoj prvi hotel, obilježeni su proteklog tjedna na dječjem kupalištu Tomaševac.

Odrađena je šesta po redu akcija i ekološka edukacija za učenike - simbolično bacanje u more 10.000 kuglica s efektivnim mikroorganizmima.

Po pravom proljetnom danu koji je baš 'vukao' prema moru i plaži, kroz igru i zabavu odradili su promocijsku akciju primjene kuglica s efektivnim mikroorganizmima u bioremediaciji i oplemenjivanju morske vode.

Efektivni mikroorganizmi predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina, piše Novi List.

Svaka kuglica, veličine teniske loptice, od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, pročisti ili dodatno oplemeni približno metar kvadratni morske površine. Svih su 10.000 kuglica s efektivnim mikroogranizmima izradili opatijski učenici uz pomoć nastavnika i roditelja.

Efektivni mikroorganizmi su u potpunosti prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojeni niti genetski modificirani. Nakon bacanja u more, kuglice padaju na dno te počinju svoj proces bioremediacije kojom se stvaraju ekološki i zdravi uvjeti za sva bića na tom području.

Efektivni mikroorganizmi danas imaju široku primjenu uključujući ekološki uzgoj voća i povrća, proizvodnju zdrave hrane i zaštitu okoliša, te pozitivno utječu na zdravlje ljudi i životinja. Njima se pročišćavaju otpadne vode, saniraju odlagališta otpada, neutraliziraju neugodni mirisi i otrovni plinovi.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ošišana kosa može pomoći pri čišćenju oceana
Frizeri u nekim zemljama počeli su skupljati odrezanu kosu radi zaštite okoliša. Naime, vaša ošišana kosa može pomoći u uklanjanju onečišćenja oceana, jezera ili rijeka. Odbačena kosa ugurana u stare najlonske čarape može se pretvoriti u filtar koji upija ulja, benzin i ostatke kreme za su…