FOTO U zaljevu Ploča održane vježbe združenog manevra pomorske grupe specijalnih snaga

Na području rijeke Neretve, u zaljevu Ploče i Baćinskim jezerima od 24. do 28. travnja 2023. godine Zapovjedništvo specijalnih snaga i Hrvatska ratna mornarica proveli su zajedničku implementaciju NATO standarda za aktivnosti Riječnih operacija - “Riverine Operations”.

Tijekom provedbe združenog manevra pomorske grupe specijalnih snaga ZSS-a i Satnije mornaričko desantnog pješaštva Flote HRM-a (sMDP HRM-a) uvježbavan je koncept “broda matice” (“Mother Ship”) koji je služio kao plutajuća izdvojena operativna baza (“Forward Operational Base” – FOB) s kojeg su vođene operacije.

S “broda matice” su pokretane patrole desantnim gumenim brodicama po rijeci Neretvi gdje su uvježbavane procedure značajne za Riječne operacije (izviđanja, ronjenja u mutnim vodama te reakcije na različite taktičke situacije).

Također su uvježbavane procedure bliske zračne potpore u noćnim uvjetima, korištenjem JTAC-a (“Joint Terminal Attack Controler”) uz potporu 93. krila HRZ-a s helikopterima Kiowa Warrior.

Poseban naglasak bio je na daljnjem razvoju sposobnosti pripadnika sMDP HRM-a za provedbu desanta s vodenih površina na kopno te zauzimanje obale i ključnih točaka u priobalnom području.

Zapovjednik pomorske grupe specijalnih snaga istaknuo je: “Upravo ovakav oblik obučnog događaja i uska suradnja s Hrvatskom ratnom mornaricom dodatno razvijaju sposobnosti i prilagodljivost na različite izazove. Ovakav oblik uvježbavanja nastavit će se i u narednom razdoblju.”

Na ovoj aktivnosti pored ZSS-a, HRM-a, HRZ-a sudjelovali su i pripadnici Obavještajne pukovnije HV-a.

A.B.