U Zadru u 96. godini preminuo Slavko Govorčin, čakavski pjesnik s Malog Iža

ZADAR - Široj javnosti Slavko Govorčin najpoznatiji je po pjesmama pisanima na iškoj čakavštini i djela "Rekvijem za 16 lavandijera".

Svoje je pjesme počeo objavljivati u Zadarskoj reviji 1983. Osim poezije, pisao je pripovijetke, satire, humoreske, scenarije, drame. Desetak je pjesama uglazbljeno, a za tekst pjesme “Sušna zikva na školju” osvojio je prvu nagradu publike na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 1985.

Uz Joju Ricova i Antu Tonija Valčića, Slavko Govorčin bio je među prvim pjesnicima koji su 1991. godine nastupili na pjesničkoj manifestaciji Večer na Brižićevin dvuoru u Preku, a iste godine s Ivom Nižićem napisao je glazbeno-scensko djelo “Rekvijem za 16 lavandijera”.

Autor je scenarija za film “Na kraju stoljeća”, koji je na međunarodnome festivalu kratkometražnog filma u Bilbaou u Španjolskoj 1990. dobio prvu nagradu, piše portal Naši školji.

Surađivao je u Zadarskoj reviji (1989.), Narodnom listu (1991.), Zadarskoj smotri (1994.–98.), zbornicima Suvremena čakavska poezija zadarskoga kruga (1992.), Roman Jelić, Pregršć zapisa o Malin Ižu (Zadar 1997.).

Od 1992. objavljivao je u Slobodnoj Dalmaciji čakavsku kolumnu Naporuk z školja. Jezikoslovac i slavist Božidar Finka ocijenio je Govorčinovu poeziju “najčakavskijom u zadarskome pjesničkom krugu”.

J.T.