U Zadru se poskupljenje vode očekuje u 2023. godine

Cijena vode u Zadru nije rasla još od 2008. godine. Mijenjao se iznos "naknade za razvoj" s 27 lipa na kunu i 85 lipa po kubiku vode što je uvećalo račune građana. Pravo poskupljenje očekuje se u 2023. i to zbog poskupljenja energenata, pogotovo električne energije.

Račun za vodu u Zadru zapravo je račun za vodne usluge.

- Cijena vodnih usluga u koju ulazi cijena vode i odvodnje i naknada koja ide Hrvatskim vodama bez PDV-a i fiksnog dijela je 14,76 kuna po kubiku - rekao je direktor Vodovoda d.o.o. Zadar Tomislav Matek.

- S time da za vodovod ide 6,31 kuna , Odvodnja 5,19 i Hrvatske vode 3,26 - dodao je.

Dakle, cijena kubika vode 14,76 kuna. I građani na taj dio uglavnom nemaju primjedbi.

Puno će negodovanja zasigurno izazvati poskupljenje koje najavljuju iz zadarskog Vodovoda. Kao razlog navode prije svega poskupljenja energenata posebno električne energije.

- Mi godišnje potrošimo 11, 12 milijuna kuna električne energije. Dobili smo inicijalnu ponudu iz HEP-a prema kojoj ćemo morati plaćati 65 milijuna kuna, a mi prodamo 10 milijuna kubika vode. Lako je izračunati da moramo poskupiti na 5 do 5,5 kuna po kubiku samo zbog električne energije - ističe Matek.

Kada se budu pouzdano znali troškovi bit će formirani i novi računi. Veće cijene vodnih usluga građani će plaćati najkasnije od ožujka, piše HRT.

I.G.