U Zadru prikupljeno 35 tisuća tona otpada, u Obrovcu, Jasenicama i Stankovcima ni grama

ZADAR – Zadarska županija objavila je Izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za 2020. godinu i objedinjena izvješća jedinica lokalne samouprave za istu godinu. Do dovršetka Centra za gospodarenje otpadom gradovi i općine svoj otpad odlažu na lokalnim odlagalištima, najviše na Diklu, što bi se trebalo promijeniti krajem sljedeće godine.

Zakonom, o održivom gospodarenju otpadom propisano je da jedinice lokalne samouprave moraju dostaviti godišnja izvješća o provedbi Plana gospodarenjem otpadom, no to za prošlu godinu nije dostavilo šest općina: Bibinje, Kali, Novigrad, Povljana, Sali i Vrsi, piše 057.info.

Od onih koji su predali svoja izvješća očekivano najviše otpada prikupljeno je na području Grada Zadra – 35.354 tona, od čega na miješani komunalni otpad otpada preko 30 tisuća tona. Odvojeno prikupljenog otpada je 4,5 tisuće tona, a biorazgradivog u cijeloj godini 540 tona.

Po količini prikupljenog otpada druga je Općina Vir (5,5 tisuća ton), slijede ju Benkovac (2,7), Biograd (2,6), Sukošan (2,5). Obrovac, Jasenice i Stankovci prikazali su da nisu prikupili ni grama otpada, što teško da odgovara istini. Od onih koji su prikazali podatke najmanje ga je bio u Lišanima Ostrovičkim, svega 97 tona.

U izvješću se daje i popis evidentiranih divljih odlagališta. Najviše ih je u Zadru, Benkovcu i Gračacu.

D.G.