U zadarskoj Gaženici će prezimiti talijanski trajekt Rhapsody

ZADAR - Na međunarodnom gatu luke Gaženica ovih se dana vezao putnički brod Rhapsody kako bi ovdje prezimio. Međutim, pitanje je je li dobro da se Gaženica pretvori u luku za takozvani mrtvi vez međunarodnih brodova?

Radi se o putničkom trajektu talijanske kompanije Grandi Navi Veloci (GNV) koji je izgrađen 1996. u francuskom brodogradilištu Chantiers de l Atlantique, Saint-Nazaire.

Foto: Morski HR

Brod MV Rhapsody uplovio je u Zadar Cruise Port - Putničku luku Gaženica 9. siječnja i prema trenutnim informacijama ostaje u mirovanju s 20-ak članova posade talijanske nacionalnosti do 20. travnja 2023. godine, 057info doznaje od Rebeke V. Pevec, generalne menadžerice ZIPO-a.

Pevec je navela i tehničke podatke trajekta kojem je matična luka iz koje inače isplovljava Genova u Italija, a plovi za luku Porte Torres na Sardiniji. Rhapsody je BRT 44,307 t, dužina 172 m, širina 30 m, gaz 6,7 metara a maksimalna brzina 23,5 čvora. Može maksimalno primiti 2,650 putnika i 708 vozila.

Foto: Morski HR

Zbog čega je brod došao u Zadar na vez, ne zna se. Tijekom korona perioda, Gaženica je bila privremena luka za dva kruzera i za jedna tehnički brod. Bolje nego da zjapi prazna do dolaska prvog kruzera, a s obzirom na to da je Zadar ostao bez međunarodne linije za Italiju.

Od priveza talijanskog broda korist će imati Lučka uprava Zadar koja ga naplaćuje. Posada broda trebat će i usluge brodskog agenta, priveza, peljara, Čistoće za odvoz otpada i Luke Zadar d.d. za opskrbu vodom, i slično.

No nije dobro da se Gaženica pretvori u luku za takozvani mrtvi vez međunarodnih brodova, piše zadarski portal.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Nova virtualna šetnja putničkom lukom Gaženica
Lučka uprava Zadar izradila je novu virtualnu šetnju putničkom lukom Gaženica te je ista ovog tjedna objavljena na službenim web stranicama. U odnosu na prethodnu verziju koja je napravljena 2019. godine, novom virtualnom šetnjom moguće je vidjeti obalne zidove i zaštitu nasipa, čiji su rad…