U Veprincu otvorena izložba 'Sivi leprinački puh'

OPATIJA - U Društvenom domu u Veprincu otvorena je izložba 'Sivi leprinački puh' prilikom čega se moglo čuti brojne zanimljivosti o toj životinjici, ali i o mogućim turističkim potencijalima priče o puhu.

Izložba 'Sivi leprinački puh' otvorena je uz bogat popratni program u Društvenom domu 'Janko Gržinić' u Veprincu u organizaciji Društva prijatelja Grada Veprinca i Učke te uz potporu Grada Opatije, Parka prirode Učka, Područne škole Veprinac i Mjesnog odbora Veprinac Učka.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić koja je pohvalila projekt 'Biseri Grada Veprinca' te zahvalila svima koji su se uključili s ciljem promocije Veprinca, navodi se na Facebook stranici Grada Opatije.

Prisutne je pozdravio predsjednik Društva prijatelja Grada Veprinca i Učke Rajko Ukić koji je istaknuo da se projektom 'Biseri Grada Veprinca', u sklopu kojeg je organizirana ova izložba, želi promicati i ukazati na neke od najvažnijih prirodnih, kulturoloških, povijesnih i turističkih znamenitosti našega kraja.

O zoologiji puha i zanimljivostima o ovoj maloj životinji govorila je Dalia Matijević iz PP Učka, a Jan Bernd Urban koji je zaslužan i za postav izložbe govorio je o samoj izložbi, o lovu i značaju puha kroz povijest te o turističkom potencijalima priče o puhu.

Spisateljica Ana Cerovac u ulozi supruge kranjskog plemića i povjesničara Janeza Vajkarda Valvasora (1641.-1693.) ispričala je priču o Veprincu u doba Valvasora, lovu na puhove te mit o vragu koji vodi puhove na pašu. Učenici Područne škole Veprinac i učiteljica Sanja Albaneže recitirali su stihove o puhu na čakavštini.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

U Rijeci otvorenje izložbe ‘Plimna (si)(e)mpatija’
U četvrtak, 26. siječnja u 19 sati, u Galeriji Filodrammatica održat će se otvorenje izložbe ‘Plimna (si)(e)mpatija’ slovenske umjetnice Robertine Šebjanič koja želi prikazati krhkost, ali i otpornost vodenih vrsta. Posvećujući se odnosima čovjeka i prirode, umjetnica u svojoj stvaralačkoj…