U Veloj Luci počela zaštita palmi protiv širenja crvene palmine pipe i palminog drvotoča

VELA LUKA – Na području Općine Vele Luke počelo je tretiranje palmi u svrhu zaštite protiv širenja vrlo agresivnih štetnika crvene palmine pipe i palminog drvotoča.

Ove je godine na području Grada Korčule i Općine Lumbarda pronađeno nekoliko zaraženih palmi sa oba štetnika tako da se krenulo u hitno uklanjanje zaraženih stabala te preventivnu zaštitu ostalih palmi na javnim površinama.

U Veloj Luci je postavljanjem feromonskih klopki otkriveno i u proteklih mjesec dana utvrđeno nekoliko palmi koje su počele pokazivati vidljive simptome zaraze te se u suradnji s tvrtkom ID 90 d.o.o. iz Zagreba koju su angažirale Komunalne djelatnosti d.o.o. iz Vele Luke odmah započelo sa postupkom zaštite metodom injektiranja insekticida u deblo. Na području Vele Luke planirano je tretirati 200-tinjak palmi.

U tijeku je prva faza tretiranja vrijednosti 28.750,00 kn + PDV koja će se odraditi do kraja godine u suradnji Općine Vela Luka, ustanova i poslovnih subjekata. Početkom 2021. godine definirat će se konačan iznos nakon što se utvrde sve relevantne činjenice te će biti uključene i ostale ustanove i poslovni subjekti koji su izrazili želju za sudjelovanjem u zaštiti palmi na svom području, poručuju iz Općine Vela Luka.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Odumiru palme u Baškoj Vodi
Na splitskoj rivi prije 100 godina posađena prva palma