U veljači će svjetlo dana ugledati aplikacija Zadar Smart City - Vozačima će olakšati pronalazak i naplatu parkinga

ZADAR - Uskoro će u upotrebi biti mobilna aplikacija Zadar Smart City koja će, između ostalog, vozačima olakšati pronalazak i naplatu parkirališnog mjesta, a korisnicima javnog prijevoza ponuditi sve informacije o autobusnim linijama. Radi se o jednom od više elemenata projekta „Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0)“.

Foto: Grad Zadar

Sjećam se koliko smo se trudili objasniti kraticu ZUM, koja će sada dobiti svoju praktičnu primjenu, smisao i svrhu, a građani jednostavni sustav navođenja do slobodnih parking mjesta. Više od 1100 javnih parkirnih mjesta u užem središtu Zadra opremljeno je senzorima za detekciju vozila. Oni putem gradske mreže dostavljaju centralnom serveru informaciju o statusu zauzetosti pojedinog parkirnog mjesta. Građani će dobiti i brzi i lagani sustav naplate u javnom prijevozu, informacije o gradskim linijama, trasama, vremenima polaska sa stanica, trajanju vožnje i čitav niz ostalih lako dostupnih informacija. Cilj ovog tehnološki zahtjevnog i opsežnog projekta bio je pojednostavniti pristup javnim uslugama i podići kvalitetu urbanog življenja. Ovo je tek jedan segment našeg koncepta pametnog grada koji razvijamo godinama - istaknuo je gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić prilikom predstavljanja rezultata projekta na konferenciji održanoj u utorak, 31. siječnja u Kneževoj palači.

U sklopu projekta ZUM 4.0, u partnerstvu s gradskim tvrtkama Inovativni Zadar, Liburnija i Obala i lučice, razvijen je sustav pametnog parkiranja, sustav elektroničke naplate u javnom prijevozu, sustav informiranja u prometu i javnom prijevozu, komplementarne mobilne aplikacije Zadar Smart City i Zadar ParkIn te Centralni informacijski sustav, kao srce cijelog projekta.

- Imali smo vrlo jasno postavljene ciljeve, posebno za građane te posebno za komunalne usluge, s naglaskom na javni prijevoz i parking. Napravili smo jedinstven sustav jer se, za razliku od ostalih gradova, u Zadru nije vršila digitalizacija postojećih poslovnih procesa, već su kreirani novi u skladu s najnovijim tehnološkim rješenjima. Napravili smo jedan centralni sustav u kojem se nalazi svi podaci o korisnicima, a uz to složili smo i nekoliko podsustava. Aplikacija Zadar Smart City u sebi sadrži i ZadarSmartCity karticu za plaćanje javnog prijevoza, naknadno i više usluga, a koja se može napuniti i preko m-bankinga. Na taj način s ovom aplikacijom kiosk postaje naš mobitel - istaknuo je Darko Ivanišević, predstavnik Pružatelja usluga Zajednice ponuditelja Grafik.net d.o.o., Callidus grupa d.o.o., Intech d.o.o. i Paywiser Ite.

Goran Ranogajec iz Callidus grupe približio je javnosti rad komplementarne mobilne aplikacije Zadar ParkIn, namijenjene lakšem pronalasku parkirališnih mjesta. Aplikacija funkcionira na način da vam prvo ponudi zone u kojima ćete najvjerojatnije pronaći parking, a kada se približite određenoj lokaciji, prikazuje i pojedinačna parkirna mjesta.

- Aplikacija koristi koncept Machine learninga, odnosno umjetne inteligencije koja uči navike vozača te tako svakim danom postaje sve preciznija i pametnija - istaknuo je Ranogajec.

Ukupna vrijednost projekta ZUM 4.0 je 1.966.134,48 EUR (14.813.840,30 HRK), od čega 1.613.909,35 EUR (12.160.000,00 HRK) čine bespovratna EU sredstva ostvarena kroz ITU mehanizam u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Kroz isti instrument financiran je niz drugih zadarskih projekata: ITS – inteligentni prometni sustav, izgradnja infrastrukture poduzetničke zone Crno, gradnja nove zgrade poduzetničkog inkubatora, obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Frane, Centar za mlade i uređenje njegova okoliša, obnova zgrade stare Tehničke škole koja postaje sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće.

- ITU mehanizam je instrument urbanog razvoja uveden u financijskoj perspektivi 2014. -2020. Mi smo imali sreću i privilegiju da budemo unutar prvih sedam gradova u Hrvatskoj koji su osigurali sredstva na ovaj način - istaknula je Stefani Mikulec Perković, v.d. pročelnica Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra, najavljujući kako će se ubrzo vidjeti rezultati svih spomenutih projekata.

I.G.