U Umagu predstavljen projekt “Čudesna morska ISTRAživanja”

UMAG – Projekt „Čudesna morska ISTRAživanja“ promovira ribarstvo/pomorstvo FLAG područja „Pinna nobilis“ putem četiri arheološka baštinska lokaliteta na umaškom priobalju – Sv. Ivan Kornetski, Katoro, Sipar i Zambratija koji su upisani u Registar kulturnih dobara RH.

Cijela priča postavljena je s ciljem upoznavanja šire zajednice (lokalne i svjetske) s postojanjem jedinstvenih i svjetskih arheoloških nalaza na umaškom priobalju. Javnost će se kroz projekt upoznati s 4 različita arheološka lokaliteta u okolici Umaga koji svjedoče o egzistencijalnoj vezi čovjeka s morem na ovom području koji u cijelosti obuhvaćaju vremensko razdoblje od 12. st.pr.n.e. do 8. stoljeća n.e.

Foto: Screenshot/Grad Umag

Planirano je i postavljanje izložbe Mreže i udice, koja prezentira tradiciju života s morem i od mora arheološkog lokaliteta Sipar, gdje se od 2013. god. odvijaju kontinuirana višegodišnja arheološka istraživanja.

Voditeljica istraživanja Branka Milošević Zakić će putem stručne i znanstvene analize terenske dokumentacije i pokretnih nalaza postaviti izložbu o životu Sipra kroz temu eksploatacije mora u doba antike i ranog srednjeg vijeka. Izložba će trajati do kraja studenog 2022. godine., a tijekom trajanja izložbe izdat će se i prezentirati katalog izložbe.

Najstariji sačuvani šivani brod na Mediteranu

Mnogi ne znaju, no u podmorju uvale Zambratija pronađeni su ostaci najstarije sačuvane brodske konstrukcije u potpunosti šivanog drvenog broda na Mediteranu. Radi se o jedinstvenom nalazu arhitektonskog rješenja i gradnje, tehnike šivanja, spajanja dijelova oplate, kao i sustava brtvljenja samog trupa.

Na nalazištu brodske konstrukcije provedeno je međunarodno znanstveno istraživanje koje organizira i provodi Arheološki muzej Istre u Puli, pod vodstvom arheologinje dr.sc. Ide Koncani Uhač.

Stoga će se u Muzeju grada Umaga postaviti prezentacijski postav samog broda s popratnom izložbom. Brod nije sačuvan u cijelosti, pronađeni su ostaci trupa u dužini od 6,7 m, tako da je stalni postav broda zamišljen kao rekonstrukcija pronađenih i istraženih ostataka drvenog šivanog broda – prikaz pronađene brodske konstrukcije veličine oko 4,50 m, koliko može stati na etažu muzeja.

Foto: Screenshot/Grad Umag

Prezentacija atraktivnih arheoloških lokaliteta i postavljanje najstarijeg šivanog broda na Mediteranu –dočarat će se tisućljetna tradicija brodogradnje i ribolova Flag područja Pinna noblis, koja seže u daleku povijest Sredozemlja. Dobit će se uvid u 20 stoljeća egzistiranja ribarskog/pomorskog života na umaškom priobalju.

Projekt “Čudesna morska ISTRAživanja” odobrilo je Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za ribarstvo u okviru dodjele potpore projektima na natječaju FLAG-a „Pinna nobilis“ unutar Podmjere 2.2.1. Potpora aktivnostima pokretanja, razvoja i unapređenja dodatnih sadržaja na FLAG području iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020.

Za projekt je dodijeljena financijska potpora u iznosu od 758.940,00 kuna za realizaciju projektnih aktivnosti do travnja 2023. godine.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

ZAMBRATIJA Prapovijesni šivani brod – Izložba u Muzeju Grada Rovinja
SIPAR Drevni potopljeni grad koji ponekad izroni kod Umaga – Ima i svoju legendu