U Tvrđavi sv. Mihovila na Ugljanu pronađen vrijedan arheološki nalaz

PREKO – U sklopu arheoloških istraživanja koja se provode na području Tvrđave sv. Mihovila iznad Poljane i Preka, pronađeni su novovjekovni, srednjovjekovni i kasnoantički novac te 14 ulomaka kamene plastike.

Arheološka istraživanja provedena su u sklopu rekonstrukcije i revitalizacije Tvrđave sv. Mihovila, koja je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, a koja bi trebala pridonijeti održivom gospodarskom razvoju otoka Ugljana i Pašmana te razvoju kulturnog i aktivnog turizma, piše portal Naši škoji.

Sondažno istraživanje, u sklopu kojega je pronađen novac koji se koristio u periodu kasne antike te srednjeg i novog vijeka, provodilo se u južnom dijelu tvrđave od 3. studenoga do 8. prosinca 2021. godine, a arheolozi su tijekom iskapanja otkrili nekoliko slojeva nasipa iz različitih povijesnih razdoblja.

Ova arheološka istraživanja su temelj za izradu opsežnog projekta obnove tvrđave, za što su dosad izrađeni geodetski elaborat i geodetski snimak, konzervatorski elaborat i arhitektonski snimak tvrđave.

Osim novca, tijekom posljednjih iskapanja pronađena je i prikupljena manja količina pokretnog arheološkog materijala, većinom keramike, koji će se nakon primarne obrade i analize pohraniti u Arheološkom muzeju u Zadru.

K.B.