U Trogiru održana jedinstvena radionica i simulacija spašavanja umjetnina

TROGIR – Grad Trogir je uz irski Dublin, jedini europski grad i jedan od 8 u svijetu koji je odabran za sudjelovanje u projektu PREVENT Međunarodnog centra za proučavanje očuvanja i restauracije kulturnih dobara (ICCROM), u sklopu njihovog vodećeg programa „First Aid and Resilience in Times of Crisis“.

Jednogodišnji projekt naziva „Smanjivanje rizika od požara u povijesnom gradu Trogiru“ provodi se s ciljem kako bi se spriječili rizici i potencijalni scenarij kakav je nedavno zadesio parišku katedralu Notre Dame, koju je požar gotovo potpuno uništio. Trogir se uključio u ovaj projekt nakon prošlogodišnjeg požara u predjelu Pasike u staroj jezgri.

Foto: Grad Trogir

Projekt je započet u studenom, do sada je odrađen niz aktivnosti te su izrađeni brojni materijali koji su u subotu ujutro na radionici u Gradskoj vijećnici prezentirani relevantnim dionicima – predstavnicima Stožera civilne zaštite, Crvenoga križa, DVD-a, JVP-a, Policijske postaje Trogir, Muzeja grada Trogira i Zbirke sakralne umjetnosti u Trogiru.

Prisutnima su prikazana tri ključna dokumenta za procjenu rizika za povijesnu jezgru Trogira, operativni plan reagiranja i plan evakuacije umjetnina. S obzirom na dostupne informacije, izvjesno je kako ovakav pristup smanjivanju rizika od požara na kulturnoj baštini ne postoji nigdje u Hrvatskoj, pa ni u Europskoj uniji te da se rijetko gdje u svijetu toj problematici pristupa na ovako detaljan način.

Foto: Vježba spašavanja umjetnina/Grad Trogir

U drugom dijelu radionice izvedena je simulacija požara i spašavanja umjetnina u Zbirci sakralne umjetnosti Župe sv. Lovre.  Zbirka je odabrana kao polazišna točka među ukupno četiri lokacije na mikrorazini projekta, jer su upravo u njoj izložena neka od nacionalno najvrjednijih djela kasnogotičkog slikarstva – djela Blaža Jurjeva Trogiranina i Dujma Vuškovića. Planovi reagiranja u slučaju požara izradit će se i za benediktinsku i dominikansku zbirku, te za Muzej grada Trogira, kako bi u slučaju većeg incidenta bili spremni protokoli reagiranja.

Cilj je u budućnosti u sklopu radionica i kroz priručnike educirati i lokalno stanovništvo te na taj način podići nivo svijesti o požarnoj opasnosti, ali i osposobiti stanovnike za bolje snalaženje u stresnoj situaciji izbijanja požara.

U tu svrhu kroz travanj i svibanj, u suradnji sa Sveučilišnim odjelom za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, među stanovništvom jezgre bit će provedeno istraživanje putem upitnika kako bi utvrdili postojeći nivo protupožarne zaštite u pojedinačnim zgradama u jezgri.

J.K.