U tijeku sanacija derutnog obalnog zida i gata u luci Čeprljanda

PREKO – Prije 10 dana počela je sanacija obalnog zida u luci Čeprljanda na otoku Ugljanu, koji je zbog znatnog oštećenja postao opasan za korisnike lučice.

Utvrđeno je više oštećenja na obalnom zidu i gatu zbog čega konstrukcija nije ispunjavala temeljni zahtjev za mehaničkom otpornošću i stabilnošću.

– Značajna su oštećenja obalnog zida na sjeveroistočnom dijelu uvale, koji je rotiran prema moru i translatiran. S obzirom na to da se neposredno uz obalni zid nalazi prometnica, bilo je rizično njeno korištenje jer je postojala opasnost od dodatnih oštećenja ili nezgode i temeljni zahtjev za sigurnost tijekom uporabe nije bio ispunjen – naglasio je ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola, koji je jučer u društvu načelnika općine Preko Jure Brižića obišao gradilište.

Plan obnove uključuje uklanjanje svih neadekvatno izvedenih dijelova obalnog zida i gata te postavljanje novih. Sanacija obalnog zida podijeljena je na tri manja zahvata: sanaciju gata smještenog s jugozapadne strane uvale, osne duljine 20.3 metara, sanaciju obalnog zida južno uz gat, duljine 15.0 metara i sanaciju sjeveroistočnog obalnog zida, duljine 45.7 metara.

Foto: Naši škoji

Vrijednost ugovorenih radova je nešto veća od 1,8 milijuna kuna, a rok za dovršenje sanacije je sredina ožujka iduće godine.

K.B.