U tijeku je obnova i revitalizacija šetnice rovinjskog parka Punta Muccia

ROVINJ – Radovi na obnovi i revitalizaciji dijela parka bolnice  „Martin Horvat“ – Punta Muccia, atraktivnog poluotoka rovinjskog priobalja koje provodi Javna ustanova Natura Histrica iz Pule, u punom su jeku. Milijunski projekt trebao bi biti dovršen do početka srpnja.

Riječ je o park – šumi u sklopu kompleksa Specijalne bolnice „Martin Horvat“ koji ima status preventivno zaštićenog kulturnog dobra, a projektom je planirano uređenje postojećih staza i šetnica te rekonstrukcija izvornih staza i šetnica. Predviđeno je i niveliranje tla u dijelovima koji to zahtijevaju te minimalno proširivanje radi usklađivanja sa suvremenim standardima i prilagodbe potrebama ciljanih korisnika.

Foto: Grad Rovinj

U planu je i obnova ograde na stazi oko poluotoka te postavljanje urbane opreme duž staze, a projekt predviđa i izradu edukativno – informativnih panoa s ciljem pružanja informacija o predmetnom području.

– Predmetnim će se zahvatom obnoviti i revitalizirati dio parka u dijelu obalne šetnice koji obuhvaća otprilike 600m2, odnosno 330 dužnih metara šetnice. Prostor će imati zdravstvenu, rekreacijsku i turističku funkciju te će novo uređeni dio osim pacijentima i posjetiteljima bolnice koji će se lakše moći kretati stazom, biti javno dostupan svim stanovnicima i gostima. Idealna je to lokacija za boravak u prirodi, sportsku rekreaciju i provođenje obrazovnih aktivnosti – najavila je ravnateljica JU Natura Histrica Silvia Buttignoni.

Park je, također, u neposrednoj blizini novoizgrađene gradske luke, a unutar kompleksa je upravo u izgradnji i novi bazenski kompleks, što će svakako pridonijeti većoj posjećenosti park-šume.

Foto: Grad Rovinj

Vrijednost radova iznosi 1.106.096,25 kn sa PDV-om, od čega je 702.562,50 kuna financirano u sklopu provedbe tipa operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ iz podmjere 8.5 „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Park poluotoka Muccia, na čijem se vrhu nalazi kameni vidikovac dr. Karla Luegera, uređen je u 19. stoljeću, kada je zahvaljujući brojnim donacijama i pokroviteljstvu nadvojvotkinje Marie Theresie, podignuto Morsko lječilište Seehospiz Maria Theresia. Bolnički kompleks paviljonskog tipa zamišljen kao morsko lječilište predvidio je i kvalitetno oblikovan krajolik uređenjem parkovne arhitekture te je bolnica uklopljena u simetrički oblikovan park okružen poljima i maslinicima.

Prvu skicu parka izradio je arhitekt bolnice Wilhelm Stiassny (1842. – 1910.) dok je plan sadnje izradio Josef Laube “mornarički vrtlar”, inače poznat i po izradi plana za Mornarički park u Puli.

J.K.