U teretnu luku u Splitu uplovio do sada najveći brod

SPLIT - U splitsku teretnu luku uplovio je brod za prijevoz rasutog tereta dužine oko 200 i širine oko 40 metara što ga čini najvećim brodom koji je ikada uplovio u tu luku.

Direktor Luke Split Filip Rogošić rekao je kako je brod uplovio bez problema te da je teret iskrcan.

- To je brod za prijevoz rasutog tereta, 63.000 deadweighta. Donio je teret iz Turske za jednog klijenta u Dalmaciji. To je do sada, po svim povijesnim izvacima, najveći brod koji je uplovio u našu luku. Ukupno je dug oko 200 metara, a širok oko 40 metara. Mi to sve rutinski obavljamo. Imamo dvije dizalice od 150 tona nosivosti, jednu smo uzeli baš prije godinu i pol. S ovim dizalicama sve bez problema odradimo - izjavio je  za HRT Radio Split Filip Rogošić.

Prema dostupnim podacima riječ je o bulk carrieru  izgrađenom 2018. godine koji plovi pod zastavom Malte, a u Split je stigao iz turske luke Iskenderun.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKE INVESTICIJE LUČKE UPRAVE SPLIT Više od 130 milijuna eura u projekte koji mijenjaju vizuru grada s mora
Luka Split je od osobitog međunarodnog i gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, a u posljednje vrijeme suočava se s brojnim izazovima, koje nameće porast prometa i turistički pritisak u sezoni. Lučka uprava Split kontinuirano ulaže u lučku infrastrukturu, s ciljem pružanja izvrsnih uvj…