U Supetru se okupili stručnjaci za ribe iz devet zemalja

SUPETAR - Institut za oceanografiju i ribarstvo organizator je druge ihtiološke konferencije zemalja jugoistočne Europe (SEEIC 2022) koja će se održava 12.- 15. listopada u Supetru. Tom prilikom na Braču se okupilo preko 70 znanstvenika iz devet zemalja. Stručnjaci iz područja morske i slatkovodne ihtiologije iz Grčke, Turske, Izraela, Španjolske, Crne Gore, Austrije, Bosne i Hercegovine i Poljske, zajedno sa svojim hrvatskim kolegama prezentirat će rezultate svojih najnovijih istraživanja.

Konferenciju je otvorila ravnateljica instituta dr. sc. Živana Ninčević Gladan, a prigodne riječi na otvaranju održali su predsjednica organizacijskog odbora dr. sc. Dubravka Bojanić Varezić, te dr. Belma Kalamujić Stroil i prof. dr. Rifat Škrijelj rektor Sarajevskog univerziteta.

Foto: IZOR

Prva ihtiološka konferencija ovakvog tipa (SEEIC) održana je u Sarajevu 2017. godine u počast prvom europskom ihtiološkom kongresu održanom upravo u tom gradu 43 godine ranije. SEEIC konferencija bila je posvećena životu i djelu cijenjenog ihtiologa i stručnjaka prof. dr. Tonka Šoljana koji je radio i živio u Sarajevu.

Dr. Šoljan je veći dio svog profesionalnog života proveo u Splitu radeći na Institutu za oceanografiju i ribarstvo, stoga je bilo sasvim primjereno drugu konferenciju održati upravo u organizaciji ustanove u kojoj je proveo veći dio svoje znanstvene karijere.

Foto: IZOR

Organizacija drugog kongresa trebala se održati 2020. godine, ali je otkazana zbog pandemije COVID-19. Znanstveni radovi s konferencije koji zadovolje recenziju bit će objavljeni u posebnim izdanjima časopisa Acta Adriatica i The Croatian Journal of Fisheries.

D.G.