U Supetru održano ekipno Prventstvo Hrvatske u podvodnom ribolovu

SUPETAR - U Supetru na otoku Braču proteklog je vikenda (7. i 8.10.2022.) održano 29. ekipno Prvenstvo Republike Hrvatske u podvodnom ribolovu. Natjecanju u organizaciji Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru domaćin je bio Klub za sportski ribolov „Arbun“ iz Supetra. Sudio je Igor Žokalj, a opunomoćenik Saveza bio je Špiro Perasović.

Natjecanje u trajanju od 5 sati je održano je u akvatoriju ispred jugozapadne obale otoka Brača, u okolici Milne, a ukupno je bilo prijavljeno 12 momčadi, koje su se sastojale od 2 do 3 ribolovca i pratitelja – barkariola.

Cijeli tjedan prije natjecanja vrijeme je bilo relativno mirno (osim dva dana tramontane), što je omogućilo ribolovcima da kvalitetno pretraže zonu ribolova i pronađu pozicije najbogatije ribom.

U toj situaciji najbolje su se snašli istarski ribolovci. Prvo mjesto, usprkos manjim problemima s crijevnom virozom, osvojila je ekipa Sportske ribolovne udruge „Marlera“ iz Ližnjana, u Sastavu Sandi Imbrišić, Sandi Peruško i Aleksandar Pršo, s pratiteljem Aleksom Ravnićem. Time su sjajno zaokružili uspješnu sezonu, s obzirom na osvojeno prvo (Imbrišić) i treće (Peruško) mjesto na pojedinačnom državnom prvenstvu koje je ovog ljeta održano na Pagu.

- Kvalitetno smo pripremili teren, a na ruku nam je išla i činjenica da u toj zoni dugo nije održano nijedno natjecanje i da je natjecateljima nešto slabije poznata. U pripremi smo našli dosta ribe; s obzirom da je divljači je puno manje nego na našim domaćim terenima, u potpunosti smo se posvetili ribi. Također, odlučili smo ne gubiti vrijeme u plitkom gdje smo vidjeli nešto cipala i salpi za koje nismo bili sigurni jesu li dovoljno veliki da bi prošli na vagi. Skoncentrirali smo se na zapadni dio zone, a većinu ribe ulovili smo na dubinama između 35 i 40 metara. Jednu tabinju izvukli smo s dubine od čak 45 metara. To se pokazalo dobrom strategijom - zaključuju.

Njihov se ulov sastojao od 8 tabinja, 4 šarga, škrpine i smokve, vrijednih ukupno 19.385 bodova.

Drugo mjesto osvojili su domaćini iz KŠR „Arbun“ iz Supetra s 10 ulovljenih primjeraka i 15.919 bodova, a uspjeh istarskih ribolovaca potvrdili su Rovinježi iz kluba „Croatia apnea“, iskusni Roberto Cafolla i Marsej Markovski, s 8 ulovljenih primjeraka u 11.245 bodova, čime su zaslužili treće mjesto.

Time su Sandi i Sandi učvrstili svoj plasman i mjesto u reprezentaciji Hrvatske, koju sljedeće godine očekuje svjetsko prvenstvo na atlantskoj obali Španjolske. Istaknuli dobru organizaciju od strane domaćina, a za potporu nastupu zahvaljuju Općini Ližnjan – Lisignano i općinskoj Sportskoj zajednici.

Eros Sorić