U subotu u Omišu Druga Smotra dječjih klapa

OMIŠ - U subotu, 10. lipnja u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje, Festivala dalmatinskih klapa Omiš i Osnovne škole „Josip Pupačić“ Omiš održava se Druga smotra dječjih klapa Omiš 2023.

Dječje klape koje sudjeluju na natjecanju dolaze iz cijele Hrvatske: Canticum Angelorum - Zagreb, Četiri kampanela - Rab, Dominus - Rijeka, Feral - Zadar, Lantina - Zadar, Maestral - Split, Matačićevi slavuji - Omiš, Porta - Split, Riva - Zadar, Sfida - Korčula i Zagrebačke kantadurke - Zagreb.

Klapa Cvit - Imotski (Prošlogodišnji pobjednici - Zlatni omiški grdelin za osvojeno prvo mjesto u kategoriji A)

Klape su podijeljene u dvije kategorije: osnovnoškolci i srednjoškolci, a nagrade za koje se bore su zlatni, srebrni i brončani Omiški grdelin.

Natjecanje započinje u 19.30 sati u dvorištu Osnovne školi „Josip Pupačić“ na adresi Trg kralja Tomislava 1, a ulaz na koncert je slobodan.

Smotra dječjih klapa uvrštena je u Katalog natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. Prošlogodišnje uspješno pokretanje prve Smotre i veliki Državni stručni skup na temu rada s Dječjim klapama održan u veljači ove godine već sada su pridonijeli osnivanju novih dječjih klapa u Dalmaciji, ali i cijeloj Hrvatskoj, što je primarni zadatak ovog natjecanja, a sve u svrhu očuvanja i prenošenje tradicije klapskog pjevanja i njegovanja tradicijske glazbene kulture pod zaštitom UNESCO-a.

I.B.