U središtu Selca i Crikvenice instalirani prvi vanjski defibrilatori

Crikvenica i Selce od jučer su bogatiji za dva vanjska defibrilatora, medicinske aparate koji mogu spasiti život osobama sa srčanim zastojem. U planu je postavljanje još dva automatska vanjska defibrilatora na gradskim plažama.

Defibrilatori su donacija Gradskog društva Crveni križ koji su aparate nabavili tijekom 2020. i 2021. godine. Za teška akutna stanja kao što su srčani zastoji bitna je žurna reakcija, a vozila hitne medicinske pomoći nisu uvijek u stanju brzo stići na lokaciju događaja, osobito u turističkoj sezoni koju karakteriziraju gužve i zastoji. U tom slučaju pomaže AVD uređaj, koji mogu koristiti i laici jer je jednostavan za upotrebu.

Foto: Franjo Deranja/Grad Crikvenica

Prvi uređaji postavljeni su u središtu Crikvenice, u TIC-u (Turističko-informativnom centru), u prizemlju objekta Hotela International, te u objektu agencije Turist u središtu Selca.

Još dva takva uređaja do ljeta će biti postavljena na plažama u Dramlju i Jadranovu, a nakon turističke sezone bit će premješteni u crikveničku Gradsku sportsku dvoranu i u Srednju školu dr. Antuna Barca. Svrha je da uređaji budu što bliže mjestima na kojima se okuplja i aktivno djeluje veliki broj mladih ljudi i sportaša, poručuju iz gradskog Crvenog križa.

Crveni križ uskoro planira krenuti s edukacijama zaposlenika crikveničkog TIC-a te ostalih zainteresiranih, koji bi mogli biti u prigodi koristiti AVD i pomoći onima koje zadesi iznenadni srčani zastoj.

J.K.