U Splitu održano prestižno vinsko natjecanje Concours Mondial de Bruxelles – sesija rosé vina

SPLIT - Prestižno svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles – sesija rosé vina, koje ima najznačajniji utjecaj na globalnu vinsku scenu, održano je Hotelu Amphora u Splitu. Više od 1.200 uzoraka vina iz cijelog svijeta, od čega 33 iz Hrvatske,  u tri dana od 20. do 22. ožujka, ocjenjivalo je 57 međunarodnih sudaca.

Gostovanje ovog uglednog međunarodnog natjecanja doprinosi razvoju hrvatske enologije, koja je iz godine u godinu sve kvalitetnija i prepoznatljivija među vinskim stručnjacima. Odabir Dalmacije za domaćina potvrda je kvalitete i značaja Dalmacije u proizvodnji rosé vina.

Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam, istaknuo je da je Hrvatska prepoznata kao vinska zemlja, što dokazuje i domaćinstvo Splita cijenjenom vinskom natjecanju Concours Mondial de Bruxelles.

- Ovakav događaj snažan je doprinos promociji hrvatskog vinarstva i brendiranju Dalmacije kao enogastronomske destinacije. Dva i pol tisućljeća vinogradarstva posebno obilježavaju Dalmaciju kao domovinu autohtonih sorti vinove loze i vinograda koji svojim položajnim specifičnostima gotovo oduzimaju dah i daju vina vrhunske kvalitete. Kao vodeća institucija za nacionalnu promociju vina, Hrvatska gospodarska komora prepoznala je važnost ovog tradicionalnog vinskog natjecanja, uključili smo se i kao sponzori i kao partneri Regionalne organizacije vino Dalmacije, jer držimo da je uz vrhunsku kvalitetu vina potreban i snažan marketing - kazao je Kovačević.

Uz Decanter i IWC, Concours Mondial de Bruxelles najveće je svjetsko ocjenjivanje vina, održano prvi put 1994. godine, a od 2006. mijenja lokaciju svake godine te se do sada održalo u 15 poznatih vinskih regija, između ostalog, protekle godine u Istri. Poseban gost na natjecanju u Splitu bio je i Quentin Havaux, vlasnik natjecanja i CEO kompanije Vinopress.

D.G.