U Splitu kreće projekt „Školski botanički vrt mediteranskog bilja“

SPLIT –  „Školski botanički vrt mediteranskog bilja“ naziv je projekta koji je počeo u siječnju ove godine u organizaciji Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a u suradnji s Udrugom Permakultura Dalmacija i Osnovnom školom Skalice u Splitu.

Projekt uređenja školskog vrta po načelima permakulturnog dizajna osmišljen je u sklopu programa Europskih snaga solidarnosti, a cilj mu je osvještavanje učenika i učitelja o problematici onečišćenja okoliša, važnosti solidarnosti i održivog razvoja kroz edukacije i aktivno sudjelovanje u izgradnji vrta.

Foto: Udruga Sunce

Ideja proizlazi iz potrebe za promjenom paradigme u načinu na koji gradimo svijet, ali i nedostatku zelenih površina, kao i botaničkih vrtova u gradu Splitu, posebno onih permakulturnog koncepta. Održivost projekta vidimo u učenicima i učiteljima koji će po završetku projekta svoja znanja moći prenijeti i na buduće generacije učenika, poručuju iz Udruge.

„Školski botanički vrt mediteranskog bilja“ predstavlja korak ka podizanju svijesti – ne samo učenika, već i lokalne zajednice o pitanjima održivog razvoja i solidarnosti, a poslužit će kao primjer dobre prakse drugim školama u gradu Splitu, ali i šire.

Projekt solidarnosti „Školski botanički vrt mediteranskog bilja“ financira Agencija za mobilnost i programe EU u okviru EU programa Europske snage solidarnosti u vrijednosti od 6.888,00 Eura.

I.B.