U splitsku luku stigao grčki kabelopolagač

SPLIT - Kabelopolagač Atalanti trenutno se nalazi na vanjskom vezu splitske gradske luke.

Atalanti Plovi pod Grčkom zastavom, sagrađen je 2008. godine, a u Split je stigao jučer u večernjim satima. Ovaj impresivni brod duljine je 97 metara. Fotografirao ga je Joško Jaković.

Podsjetimo, u tijeku su izmjene 110 kV podmorskih kabela koji povezuju otoke Brač-Hvar i Hvar-Korčula, a čije će aktivnosti polaganja i spajanja novih podmorskih kabela te uklanjanje starih kabela na navedenim dionicama trajati do sredine lipnja 2024. godine.

U prvoj polovini 2024. godine predviđena je zamjena podmorskih kabela 110 kV i pripadajućih kopnenih dionica te revitalizacija kabelskih kućica. Postojeći kabeli s uljnom izolacijom mijenjaju se kabelima ekološki prihvatljivije tehnologije.

Starost postojećih kabela je na razini od 40 godina te se predmetnim projektom dugoročno osigurava sigurnost opskrbe otoka Hvara, Brača i Korčule, omogućava integracija obnovljivih izvora energije, odnosno potiče razvoj otoka i gospodarske aktivnosti na predmetnom području. Krajem veljače 2024. godine počinje i projekt povezivanja sjevernojadranskih otoka Cresa i Lošinja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Izmjenjuju se podmorski kabeli Brač – Hvar i Hvar – Korčula
Hrvatski operator prijenosnog sustava d.d. (HOPS) obavještava jedinice lokalne uprave i samouprave, zainteresiranu javnost te sredstva javnog informiranja da s današnjim danom (22. siječnja 2024. godine) počinju radovi na zamjeni 110 kV podmorskih kabela koji povezuju otoke Brač-Hvar i Hvar-Korčula, a čije će aktivnosti polaganja i spajanja novih podmorskih