U Split stigla pokretna izložba o zaštiti europskih morskih kornjača

SPLIT – U Prirodoslovnom muzeju Split otvara se pokretna izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Zagreb „Zaštita i očuvanje europskih morskih kornjača“. Izložba je dio muzejskog europskog projekta o istraživanju i zaštiti morskih kornjača: „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije-Life Euroturtles“.

Izložba fotografijama i prepariranim primjercima morskih kornjača informira posjetitelje te ih upoznaje sa zanimljivim pričama o životu ovih tihih moreplovaca. Na izložbi možemo saznati kako i što učiniti u slučaju da u moru ili na obali uočimo ili pronađemo ozlijeđenu morsku kornjaču, kome to javiti te kako možemo svi zajedno pomoći u njihovoj zaštiti. Djeci i mladima na raspolaganju je edukativni i zabavni materijal o morskim kornjačama kao i poučne i kreativne radionice.

Projekt LIFE Euroturtles bavi se istraživanjem i zaštitom morskih kornjača Jadranskog i Sredozemnog mora, glavate i zelene želve, s ciljem podizanja svijesti javnosti o njihovoj ugroženosti i potrebi zaštite. U projektu sudjeluju partneri iz šest zemalja Europske Unije – Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Cipra i Malte, a voditelj cijelog projekta vrijednog gotovo 5 milijuna eura je Hrvatska, odnosno Hrvatski prirodoslovni muzej.

Uz HPM partner iz Hrvatske je Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora. Sam projekt je započeo 2016., a sufinanciran je sredstvima Europske unije.

Pokretna izložba ostaje u splitskom Prirodoslovnom muzeju do 15. veljače 2022. godine, a više o projektu možete saznati na web stranici euroturtles.eu.

J.K.