U Split stigao prvi HŽ-ov vlak iz Osijeka i odmah kasnio je 83 minute!

SPLIT – Prvi sezonski noćni vlak iz Osijeka i Vinkovaca do Splita stigao je u subotu na splitski željeznički kolodvor sa 83 minute zakašnjenja zbog tehničkih poteškoća u Zagrebu, a njime je u Split doputovalo tristotinjak putnika.

Vlak će Iz Osijeka i Vinkovaca do Dalmacije prometovati svaki dan do 29. kolovoza, javlja N1.

Putovanje traje 13 sati

– Zadnji vlak iz Osijeka prema Splitu išao je devedesetih godina te smo ovim projektom smo pokušali povezati cijelu kontinentalnu Hrvatsku. Tako smo povezali svih pet slavonskih županija prema Dalmaciji i omogućili hrvatskim građanima da na ovaj način mogu kvalitetno putovati željeznicom – rekao je pri dočeku vlaka predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Putnici za Split krenuli su s dvije lokacije – u petak uvečer u 20 sati iz Osijeka te iz Vinkovaca. Prometovalo se preko Bjelovara, jednim dijelom novoizgrađene pruge Gradec-Sveti Ivan Žabno da bi se u jednu kompoziciju spojili u Zagrebu.

Šef Uprave HŽ-a se ispričao

Ukić se ispričao putnicima i novinarima na kašnjenju do kojega je došlo zbog poteškoća pri spajanja dvaju vlakova u Zagrebu. “Nadam se da ćemo mi te stvari otkloniti i da do takvih kašnjenja u budućnosti neće dolaziti”, dodao je.

Prema voznom redu, vlak će svakog dana polaziti iz Osijeka u 20 sati, a na krajnjem bi odredištu u Splitu trebao biti u 8,42 sata. Iz Splita će, pak, kretati u 22,06, a u Osijek bi trebao stizati u 11,36 sati.

Samo od najave sezonske linije do Splita prodano je 2 i pol tisuće karata a prema odluci Vlade osobama do 19 godina starosti prijevoz vlakom je besplatan.

Vlak je u Splitu umjesto ranije najavljenog splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana dočekao Tomislav Opačak, zamjenik pročelnika za gospodarstvo te županije.

D.G.