U Split će ove godine uploviti 317 kruzera - Gosti niti jedu, niti piju, a kruzeri onečišćavaju more

Veliki kruzeri opterećuju destinacije u koje dolaze pa je tako trend u svijetu preusmjeriti ih u luke koje nisu baš u samom turističkom središtu.

U Split će ove godine uploviti 317 kruzera, a taj broj premašio je 2019. godinu i to za čak 12 posto. Veliki su zagađivači zraka, iako ne mogu ispuštati otpad u more. Baš zbog toga Splićani su nabavili mjernu stanicu koja mjeri kvalitetu zraka, a rezultati pokazuju da je ona u lipnju bila ista kao i 2015. godine, piše Danas.hr.

- Lani je bilo 280 kruzera, a ove godine 317 kruzera očekujemo da će uploviti u luku Split - rekao je Joško Berket Bakota, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Split.

S Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i idućih godina će se na području Splita nastaviti mjeriti kvaliteta zraka, otkrio je Berket Bakota. Naime, kada stignu u luku, kruzeri se zadržavaju svega nekoliko sati pa zato nastaje gužva zbog gostiju koji dolaze posjetiti ovaj hrvatski grad.

- Pa što se ugostiteljstva tiče oni dolaze u vrijeme kad je najmanje posla u ugostiteljskim objektima. Dakle u vrijeme ručka i uvijek stanu na koju fetu sira, malo vina, koktel i što se tiče ugostiteljstva oni su OK potrošači - otkrila je vlasnica restorana Jelena Tabak. S druge strane, vlasnici hotela nemaju baš neke koristi od takvih gostiju. Ne smatraju ih baš dobrim potrošačima.

- Oni najčešće niti jedu, niti piju kod nas oni su gosti koji posjećuju trgovine suvenirima i samoposluge tako da ugostiteljski objekti i hoteli od njih nemaju nikakvu financijsku korist, a s druge stare imamo znamo da silni brodovi onečišćivači mora - kazala je direktorica jednog hotela Nevena Čikeš.

Baš zato, ti veliki kruzeri opterećuju destinacije u koje dolaze pa je tako trend u svijetu preusmjeriti ih u luke koje nisu baš u samom turističkom središtu. Cilj je, smatraju stručnjaci, primati samo manje brodove za kružna putovanja.

- Primaju se manji kruzeri s bogatijim gostima koji ostaju 8 do 10 sati na destinaciji, ne ovi koji ostaju dva-tri gdje ne mogu ništa potrošiti. Plus toga se usmjeravaju ovi drugi na destinacije koje dotad nisu bili turističke, primjer prava naša Italija koja je Veneciju potjerala , a napravila je home port za kruzere u Anconi I Bariju - kazao je Srećko Favro, profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Ipak, čini se da Split još uvijek nema u planu ograničavanje velikih kruzera. Taj grad trenutno je popularan među brojnim kompanijama koji, uglavnom, dolaze na kružna putovanja.

A.B.