U sklopu 91. Mrduje održana humanitarna regata „Jedrite uz Rotary za Zakladu hrvatskih sportaša“

SPLIT - U sklopu 91. izdanja kultne Mrdujske regate krstaša održano je i humanitarno jedriličarsko natjecanje pod geslom 'Jedrite uz Rotary za Zakladu hrvatskih sportaša'.

Među skiperima i Ivica Kostelić

Na startu regate u splitskom akvatoriju pojavilo se i šest ACI-jevih jedrilica tipa ClubSwan 36, a u ulozi skipera bili su trofejni hrvatski jedriličari: Tonči Stipanović, Šime i Mihovil Fantela, Filip Jurišić te ponajveća mlada uzdanica - Palma Čargo, sve uz svesrdnu podršku Ivana Kljakovića Gašpića. Među skiperima je bio i naš najuspješniji zimski olimpijac, ACI-jev ambasador Ivica Kostelić, kojem je jedrenje postalo najveći sportski izazov nakon sjajne skijaške karijere. Da bi humanitarna akcija, s prihodom namijenjenim Zakladi hrvatskih sportaša, imala i dodatni simbolični pečat vrhunskog sporta, pobrinuli su se ostali trofejni sudionici: veslač Tomislav Smoljanović, streljašica Snježana Pejčić, košarkašica Antonija Sandrić (djev. Mišura), džudašica Barbara Matić te karataši Ivan i Anđelo Kvesić. Oni su, zajedno s predstavnicima sponzora, bili raspoređeni na šest jedrilica.

Uslijed humanitarnog karaktera natjecanja, rezultati su ostali u drugom planu. Sjajne dojmove proslavljenih sportaš(ic)a i svih ostalih sudionika najbolje je dočarala najmlađa osoba na poziciji skipera - Palma Čargo:

- Drago mi je što sam bila skiperica jedrilice i bilo mi je odlično iskustvo jedriti s potpuno ženskom ekipom iz Hrvatskog olimpijskog odbora na ACI-jevu brodu ClubSwan 36. Vjetar je bio idealan za jedrenje, čak smo na prvoj bovi bili drugoplasirani. Nadam se da ćemo iduće godine ponoviti regatu.

Foto: Studio Borlenghi

Najbolja hrvatska džudašica Barbara Matić sa sličnom se porukom osvrnula na regatu:

- Sve je bilo super. Bilo mi je ovo prvo jedriličarsko iskustvo i zahvaljujem svima koji su mi omogućili da budem dijelom regate čiji prihod ide za Zakladu hrvatskih sportaša. Nadam se da se vidimo i iduće godine…

Humanitarni cilj je postignut

Predsjednik Zaklade hrvatskih sportaša Dubravko Šimenc nije krio zadovoljstvo uspjehom premijerne humanitarne regate:

- Ova akcija imala je za cilj skupiti novčana sredstva za Zakladu hrvatskih sportaša i u tome je postigla cilj. Kada imaš priliku jedriti na prekrasnim ACI-jevim jedrilicama tipa ClubSwan 36 i kada su skiperi naši vrhunski jedriličari i veliki Ivica Kostelić, možeš biti sretan da postoje ljudi koji na taj način promoviraju i jedrenje kao sport, i 91. regatu Mrduju, i grad Split.

Foto: Studio Borlenghi

Voditelj projekta ACI Sail i bivši olimpijac Ivan Kljaković Gašpić zaključio je kako mu je bila čast biti dijelom ovakve priče koja pomaže potrebitima te ne samo da afirmira i promovira jedrenje, već i sport u cjelini, a sve to uz obilje dobre zabave.

Damir Markučič, koordinator ovoga projekta u Rotary klubu Zagreb Medvedgrad istaknuo je:

- Naš klub već godinama uspješno provodi humanitarne projekte i organizira evente pomoću kojih prikupljamo sredstva za pomoć potrebitima u našem društvu. Posebno nas raduje da će ovaj put to biti naši vrhunski sportaši koji su se nakon svoje uspješne sportske karijere zatekli u potrebi, tj. bez mogućnosti da vlastitim sredstvima ostvare osnovne uvjete egzistencije.

D.G.