U Sinju se otvara studij Mediteranske poljoprivrede

SINJ – Grad Sinj i Sveučilište u Splitu potpisali su Sporazum o suradnji oko realizacije, organizacije i izvođenja sveučilišnog studija Mediteranske poljoprivrede.

Uz zajednički rad na provedbi studija, Grad Sinj i splitsko sveučilište će surađivati i na osnivanju istraživačkog centra za ispitivanje bilja i poljoprivrednih proizvoda koji bi u budućnosti trebao biti smješten u zgradi „Štalija“, a u planu je i izvođenje praktične nastave studija na poljoprivrednom zemljištu u Sinjskome polju, površine oko 1 hektra.

– Naša ideja je osnovati istraživački centar u Sinju kako bi se upravo ovdje učilo o bavljenju poljoprivredom uz pomoć najnovijih tehnologija i tako postati primjer da se i ovdje može stvarati vrhunska, svjetska znanost. U ovo vrijeme negativnosti, imamo dobru priču, oslonjenu na izvanrednu mladost koja teži znanju, stoga sam uvjerenja da ćemo utemeljiti nešto zaista kvalitetno u našoj Provansi. To nije pitanje samo znanja, to je pitanje i demografije, ostanka mladih, pokretanja novih OPG-ova – to je prihvaćanje nečega što nas vodi ka boljitku – izjavio je Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu.

Sporazumom sa splitskim sveučilištem Grad Sinj postao je sveučilišni grad.

– Najveći potencijal Dalmatinske zagore je poljoprivreda, a Grad Sinj i splitski bazen su nerazdvojivo tijelo bilo u ekonomskom ili gospodarskom smislu – kazao je sinjski gradonačelnik Miro Bulj, rekašvi kako se upravo u korona krizi samodostatnost u proizvodnji hrane pokazala bitnom, kao i energetika te vodno bogatstvo, što su veliki potencijali i Cetinskog kraja.

J.K.