U Šibeniku otvoren centar 'Dodir rijeke i mora'

ŠIBENIK - U novom šibenskom posjetiteljskom centru možete virtualno zaroniti u podmorje, čuti razliku zvuka iznad i ispod površine mora ili pak prošetati riječnim i morskim dnom.

Šibenik je, zahvaljujući europskom novcu, dobio još jedan vrijedan i atraktivan sadržaj u neposrednoj blizini pomorske utvrde pod zaštitom UNESCO-a, tvrđave Svetog Nikole i uz samo ušće rijeke Krke.

Centar s edukativnim i zabavnim stalnim postavom, pod nazivom 'Dodir rijeke i mora', još će više pridonijeti atraktivnosti prostora kanala svetog Ante. Centar se otvara 26. svibnja, a besplatno se može razgledati do kraja mjeseca.

Foto: Screenshot / HRT

U novom šibenskom posjetiteljskom centru možete virtualno zaroniti u podmorje, čuti razliku zvuka iznad i ispod površine mora ili pak prošetati riječnim i morskim dnom.

- Taj centar je podsjetnik svima nama da bi trebali biti oprezniji sa betoniranjem, oprezniji s razvojem. On nas vraća na nekakvu ideju održivog razvoja i zapravo štiti. Osnovna ideja centra je da nam pomogne da zaštitimo prirodu od nas samih - rekao je muzeolog Filip Beusan, autor postava.

Vrlo ilustrativan podsjetnik - sve ono što završi u moru, ondje i ostaje. Na kreativan, domišljat i nadasve zanimljiv način ispričana je priča o iznimnoj važnosti morske bioraznolikosti, prenosi HRT.

Foto: Screenshot / HRT

- I najbitnija poruka koja odavde ide je da to bude ne samo mjesto turističkog posjeta već i mjesto edukacije. Zbog toga smo razvili 4 edukativna programa za 4 različite dobne skupine - istaknula je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

B.K.