U Senju se u kaštelu iz 12. stoljeća gradi veteranski centar za 19 milijuna eura!

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Senj potpisali su ugovor o gradnji centra za hrvatske branitelje u kaštelu Ožegovićianum u Senju.

Ugovor je vrijedan 15 milijuna eura, a kompletna investicija iznosit će 19 milijuna eura jer će se četiri milijuna eura putem Ministarstva kulture i medija. Prvi branitelji trebali bi početi koristiti usluge centra za dvije i pol godine.

Ministarstvo hrvatskih branitelja putem europskih fondova osigurat će 85 % sredstava za gradnju. Potpise na ugovor su stavili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i senjski gradonačelnik Jurica Tomljanović, u nazočnosti ministra Olega Butkovića, ravnatelja Javne ustanove Veteranski centar Josipa Lucića te predstavnika senjskih branitelja.

Hrvatska ima četiri veteranska centra od kojih samo jedan na moru, i to u Šibeniku, anakon Senja izgledno je da će se sljedeći sličan veteranski centar graditi u Zadarskoj županiji.

Procjena je da će trebati godinu dana za pripremu projekta, a potom starta uređenje devastirane zgrade sagrađene u 12. stoljeću koje će potrajati godinu i pol. Kroz povijest, kaštelom su gospodarili templari i Frankopani, u njemu su stacionirane uskočke i austrijske vojne posade, a potom je vlasnik postala crkva. Centar na Trgu Cilnica u Senju ponudit će 125 kreveta, bazen, podzemnu garažu. Bit će to, ustvari, hotel za branitelje s brojnim sadržajima u kojem će odsjedati branitelji s obiteljima. U centru će se organizirati rehabilitacije, edukacije, razna događanja. Donijet će benefite mnogima. Tako i lokalnim OPG-ovima koji će se angažirati za dostavu namirnica.

J.T.