U Rovinju se gradi tematsko-edukativni dječji park posvećen ribarskoj tradiciji

ROVINJ - Privode se kraju radovi na rekonstrukciji i opremanju parka Hrvatskih branitelja u tematsko-edukativni dječji park, a gradilište je nedavno u pratnji suradnika posjetio i gradonačelnik Marko Paliaga.

U parku je uređen i tematiziran javni prostor koji se povezuje s ribarskom baštinom, u neposrednoj blizini tvornice za preradu ribe Mirna koja je jedan od temelja i neodvojivi dio ribarskog nasljeđa i identiteta ribarstva rovinjskog područja.

Već su postavljena dječja igrala koja simboliziraju ribarsko nasljeđe i ribarsku kulturu, a na stupićima i igralima nalaze se kratki i zanimljivi dvojezični edukacijski tekstovi na temu ribarskog nasljeđa i tradicije.

Projekt, kojeg provodi Grad Rovinj-Rovigno uz partnere Udruge FARO11 i Dječjeg vrtića Neven, popularizira i valorizira ribarsko nasljeđe te promovira sektor ribarstva tako što ciljnim skupinama prenosi znanja o povijesti ribarstva, o morskoj prirodnoj baštini i bio-raznolikosti, o lokalnoj gastronomiji i lokalnim običajima te o industriji ribe i tvornici za preradu ribe Mirna.

«Ovom smo se inicijativom priključili podizanju svijesti o važnosti tradicijskog ribarstva koje je duboko utkano u naslijeđe i povijest našeg grada. Ključno je i da nove generacije od malih nogu uče o običajima i životu svojih predaka, da spoznaju svoje korijene, ali i znanja i vještine koje su njegovale generacije i generacije Rovinjaca», izjavio je gradonačelnik Marko Paliaga.

Projekt Valorizacija Ribolovne Tradicije „VRT Rovinj-Rovigno“ sufinanciran je u okviru FLAG natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru mjere Razvoj i unapređenje objekata i drugih javnih prostora te sadržaja povezanih s ribarskom baštinom iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014-2020 LAGUR-a „Istarska batana“.

Također, u sklopu projekta izradit će se do lipnja edukativna knjižica aktivnosti koja će sadržavati temeljne simbole ribarskog nasljeđa i tradicije, a bit će namijenjena djeci vrtićke dobi. Također, jedna od aktivnosti projekta bit će održavanje edukativnog interaktivnog pripovijedanja na predmetnu temu, a koje će se održati za djecu vrtićke dobi.

A.B.