U Rovinjskom Selu tradicionalna manifestacija poljoprivrednika, maslinara i vinara Rovinjštine

ROVINJ - Nadolazeći vikend u Rovinjskom Selu rezerviran je za tradicionalnu “Antonju” u organizaciji Udruge Agrorovinj.

Ova manifestacija zapravo objedinjava 9. Festival istarske supe koji će se održati u petak, 20. siječnja s početkom u 18 sati, te 32. Izložbu vina Rovinjštine i 20. izložbu maslinovih ulja koje će se održati narednog dana u isto vrijeme.

Foto: Grad Rovinj

Navedene manifestacije njeguju tradiciju poljoprivrednika, maslinara i vinara Rovinjštine, te na taj način posebno naglašavaju važnost očuvanja i podizanja kvalitete plodova rada i truda s ovog područja.

Prvog dana manifestacije, na Festivalu supe, posjetitelji će imati priliku degustirati supe koje se pripremaju na licu mjesta, a kupnjom bukalete za degustaciju, sa sobom mogu ponijeti i prigodni suvenir s manifestacije.

- Što se tiče natjecanja u izradi supa, ocjenjivat će se priprema tradicionalne i kreativne istarske supe. Sudjeluje ukupno 9, za sada, prijavljenih ekipa, a po
prvi puta će se ocjenjivati i „najbolja kumpanija“ što je prethodnih godina bila zapravo nagrada za „najbolje uređeni štand - rekao je predsjednik udruge Agrorovinj, Kristijan Damijanić.

Proglašenje pobjednika održat će se u 20 sati, nakon čega će, s početkom u 22 sata nastupiti Le Monde bend.

U subotu se zatim održava najstarija vinska izložba u Hrvatskoj, 32. Antonja kao i 20. izložba maslinovog ulja.

Udruga Agrorovinj predstavit će na Antonji i rezultate ocjenjivanja ovogodišnjih uzoraka vina i maslinovih ulja koji su prošli sve fizikalno-kemijske i senzorne analize.

Ove je godine prijavljeno ukupno 51 uzorak vina koji će se ocjenjivati u kategoriji profesionalnih proizvođača te u kategoriji proizvođača hobista. Za maslinova ulja ovo je izuzetno dobra godina jer je od pristiglih 94 uzoraka oko 70% ocijenjeno i ušlo u kategoriju zlatnog sjaja.

Zanimljivost je da je ova manifestacija i jedna od pionira u Hrvatskoj koja je uvela degustaciju i prezentaciju ekoloških i biodinamičkih vina koje će se moći degustirati i ove godine.

Kao i prethodnog dana, podjela priznanja i nagrada za najbolja vina i maslinova ulja Rovinjštine zakazana je za 20 sati, nakon čega slijedi zabavni program uz Edija Maružina i Bandite.

Ulaz na manifestacije je besplatan, poručuju iz Grada Rovinja.

I.G.