U Rijeci predstavljen Kvarner budućnosti – Na njemu će biti i jedna od najmodernijih marina na Mediteranu

RIJEKA – Na riječkom terminalu održana je velika konferencija na kojoj su stručnjaci iz područja maritimne industrije, brodogradnje, digitalizacije te ključni ljudi hrvatskog turizma i pomorstva na čelu s predstavnicima Lurssen grupe i ACI-ja predstavili projekte čija će realizacija promijeniti sliku Kvarnera u idućih nekoliko godina.

Jedna od najvažnijih tema bila je buduća ACI marina Rijeka, koja će predstavljati dosad najveću investiciju u nautički turizam u Hrvatskoj i koja će otvoriti više od 130 novih radnih mjesta u samoj marini.

Prvi panel posebnu je pažnju posvetio digitalnoj eri i utjecaju uvođenja digitalnih tehnologija u maritimnu industriju, kao i utjecaj tehnologija koje ubrzano dolaze, a potrebno ih je na vrijeme mapirati, analizirati i implementirati. Naglasak je stavljen na tehnologije poput digitalnog blizanca, integriranog broda, integriranog i inteligentnog brodogradilišta, pametnih marina, autonomnih plovila i drugih tehnologija koje su u fokusu istraživanja i razvoja od strane znanstvenih institucija u uskoj suradnji sa industrijom.

Drugi panel otvorio je važna pitanja vezana za korištenje vodika i prednosti razvijanja potencijala vezanog za vodikovu ekonomiju koja je usklađena s ciljevima Europske strategije za vodik. Ključna tema bila je uspostava doline vodika Sjeverni Jadran od strane Hrvatske, Italije i Slovenije s ciljem razvoja potencijala za proizvodnju i korištenje obnovljivog vodika.

– Ostvarenje prekogranične doline vodika će predstavljati tranziciju ka integriranom energetskom ekosustavu koji će uključivati sektore energije, industrije i transporta. Suradnja na zajedničkim inovacijskim projektima će dovesti do ubrzanog razvoja vodikovih tehnologija i stvaranja vrijednosnih lanaca – istaknuo je Stephen Taylor, koordinator Radne skupine Doline vodika IT-HR-SLO i zamjenik direktora Area Science Park u Trstu.

Konferenciju je zaključio treći panel koji je u fokus stavio buduću ACI marinu Rijeka. Predsjednik Uprave ACI-a Kristijan Pavić i član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju ACI d.d. Josip Ostrogović, naglasili su kako će ACI marina Rijeka postaviti nove standarde u regiji kad je riječ o izgradnji luka nautičkog turizma. Jedan od ključnih potencijala razvoja u tom smislu svakako je razvoj novih tehnologija.

ACI marina Rijeka bit će zelena i potpuno digitalizirana marina te središte razvoja novih tehnologija koje će se u budućnosti primjenjivati u nautičkom turizmu, kako na plovilima tako i u samim marinama.

Uz uvjet da se sve odvija po planu i bez nepredviđenih okolnosti, početak građevinskih radova mogao bi biti sredinom iduće godine. Morski dio marine mogao bi biti otvoren 2024., a cijela marina 2026. godine. Morski dio marine počet će s radom neovisno o kopnenim sadržajima, najavljeno je na konferenciji, koja je održana u organizaciji Lürssen grupe, tvrtki ACI d.d., Gitone Kvarner d.o.o., ACI-GITONE d.o.o. te Novog lista.

K.B.